Rusko udělá vše pro „minimalizaci následků“ sblížení Ukrajiny a NATO

Kreml přiznal, že sblížení Ukrajiny se západní aliancí nemůže zabránit.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že Rusko nemůže zabránit sblížení Ukrajiny s NATO, nicméně udělá všechno pro to, aby minimalizovalo následky takových kroků.

„Nemůžeme tomu zabránit, to je nemožné. Nicméně můžeme minimalizovat následky pro naši zemi. Nepochybuji, že v případě sbližování Ukrajiny a NATO bude v Rusku učiněno všechno, co bude potřeba,“ řekl Peskov v pravidelném programu televize Rossija 1 „Moskva. Kreml. Putin.“ ke snahám „vtáhnout“ Ukrajinu do NATO.

Ruský prezident Vladimir Putin 21. října v projevu pro Valdajský klub prohlásil, že faktická přítomnost NATO na Ukrajině představuje pro Rusko „reálnou hrozbu“. Podle Putina může dojít k tomu, že si NATO přisvojí ukrajinské území bez toho, aby se země stala členem NATO.

Naopak generální tajemník Jens Stoltenberg tvrdil, že Rusko nemá mít z NATO žádné obavy, protože se jedná o obranou alianci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.