Na Ukrajině mají zákon o oligarších

Zelenského iniciativa se neobešla bez dalších otřesů na politické scéně.

V pátek 5. listopadu podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij nový zákon o oligarších, který v posledních měsících značně zaměstnával ukrajinskou politickou scénu.

Zelenskij, který zákon prosazoval, řekl: „Ve všech úspěšných evropských zemích neexistuje taková větev moci jako oligarchové. Tamní státy pracují v zájmu svých občanů, nikoliv skupiny nejbohatších. Je to přesně ta změna pro Ukrajinu, pro kterou naši občané hlasovali v roce 2019.“

Na základě nového zákona bude Rada národní bezpečnosti a obrany na žádost vlády, Bezpečnostní služby Ukrajiny, Národní banky, člena Rady národní bezpečnosti a obrany nebo Antimonopolního výboru určovat, zda je daná osoba oligarchou či nikoli.

Zákon také definuje, kdo je oligarcha – má se jednat o osobu s významnou ekonomickou a politickou váhou ve veřejném životě, která splňuje minimálně tři z těchto kritérií:

  • účastní se politického života;
  • má vliv na média;
  • je konečným skutečným vlastníkem podniku, který je monopolním podnikem na trhu a během jednoho roku si udrží nebo posílí své postavení;
  • vlastní aktiva v celkové hodnotě přesahující 2 miliardy 270 milionů UAH.

Nově přijatý zákon vedl k rozkolu mezi současným prezidentem a předsedou parlamentu Dmytro Razumkovem, který ve druhém čtení trval na pozměňovacím návrhu, kterým chtěl odstranit definici kdo je a kdo není oligarchou.

Nejvyšší rada přijala prezidentský zákon O prevenci ohrožení národní bezpečnosti v souvislosti s nadměrným vlivem osob s významnou ekonomickou a politickou vahou ve veřejném životě (oligarchů) 3. září.  Přijetí se neobešlo bez skandálu, řada poslanců Nejvyšší rady projevovala nespokojenost, jelikož zákon byl přijat ve zvláštním režimu, který neumožnil projednat pozměňovací návrhy.

Razumkov reagoval rezignací na post předsedy parlamentu, kterou v hlasování podpořilo celkem 282 poslanců.

Ruský list Kommersant si v souvislosti s novým zákonem všímá, že jeho přijetí vedlo k otevřenému sporu mezi Zelenským a nejbohatším ukrajinským podnikatelem Rinatem Achmetovem. List tvrdí: „Konflikt mezi ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a nejbohatším mužem země Rinatem Achmetovem přerostl v otevřenou válku. Slovo ‚Majdan‘ zaznělo již v úvodní potyčce – zatím informační. Výsledek konfrontace zatím není jasný. V nedávné historii Ukrajiny však prezidenti nejednou přišli o moc po hádkách s velkým byznysem.“ Podle ukrajinského politologa Volodymyra Fesenka vznikla v souvislosti se zákonem na Ukrajině nová situace. Zelenskij teď čelí koalici, ve které se sešli bývalý prezident Petro Porošenko, Rinat Achmetov a Viktor Medvečuk. Přičemž právě prozatím jen informační konflikt s Achmetovem je podle Fesenka nový. Problémem Zelenského je vedle energetické a ekonomické krize také nedostatek spojenců a slabost právního státu v zemi.

Šéf kyjevského Institutu globálních strategií Vadym Karasev označuje velký ukrajinský byznys za vládnoucí třídu a poukazuje na to, že z předchozích bojů mezi prezidenty a oligarchy vyšli vítězně ti druzí: „Jakmile si chtěl prezident podmanit vládnoucí třídu, vždy se mu to vymstilo. Janukovyč dostal Majdan, Porošenka nepustili do druhého funkčního období – vyhrál ho Kolomojskij.“ Nyní se podle Karaseva Volodymyr Zelenskij pokusil změnit pravidla hry: „Rozmáchl se. Je však nepravděpodobné, že by měl dostatek prostředků.“

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.