Potravinové banky v USA čelí krizi díky růstu cen potravin i dopravy

Miliony lidí se na darované jídlo spoléhají jako na zdroj výživy. Charity mají obavy z dlouhodobého růstu cen a nákladů i z nedostatku potravin.

Potravinové banky v USA se už musejí potýkat s rostoucí poptávkou od rodin, které byly postiženy pandemií. Nyní je to ale nový problém: rostoucí ceny potravin, které mnohé domácnosti v USA nezvládají. V amerických charitách vyjadřují obavy z toho, že nezvládnou nadcházející svátky.

Vysoké ceny a omezená dostupnost znamenají, že některé rodiny v USA mají méně jídla nebo musí využívat náhražky. Příkladem je nahrazování arašídového másla, jehož cena v USA za rok vyrostla dvojnásobně.

S tím, jak se přibližují svátky – jednak Den díkuvzdání a jednak Vánoce – mají potravinové banky obavy z toho, že jim budou chybět některé potraviny na sváteční pokrmy jako brusinkový džem nebo další náplně, a dokonce i krůty.

Dalším zdrojem obav je ale to, že potravinové banky, které se už potýkají s bezprecedentní poptávkou kvůli pandemii, nebudou schopny napořád absorbovat ceny potravin, jenž jsou nyní třikrát vyšší. Charity mají situaci komplikovanou také narušením dodavatelských řetězců, nízkými zásobami a nedostatkem pracovníků. Přitom desítky milionů lidí v USA se při obstarávání potravin spoléhají právě na tyto organizace.. Doprava darovaných potravin je rovněž dražší, protože cena přepravy je také vysoká, navíc  jsou v přístavech a v továrnách problémy, které znemožňují normální dodávky.

Pandemie a její dopady citelně zvýšily provoz potravinových bank. Například potravinová banka v Oaklandu utratí za měsíc o 60 tisíc dolarů navíc. Podle Michaela Altfesta z oaklandské potravinové banky vzrostly náklady na konzervované zelené fazolky a broskve o téměř 9 %, na tuňáka v konzervě a mraženou tilapii o více než 6 % a na pětikilová mražená kuřata na sváteční stůl o 13 %. Cena suchých ovesných vloček se zvýšila o 17 %.

Generální ředitelka další potravinové banky v Colorado Springs Lynne Telfordová říká, že náklady na nákladní vůz arašídového másla (váha 18 tisíc kg) se od června 2019 vyšplhaly o 80 % na 51 000 dolarů v srpnu letošního roku. Makarony se sýrem vzrostly o 19 % oproti stavu před rokem a velkoobchodní cena mletého hovězího masa se za tři měsíce zvýšila o 5 %. Za nákup potravin utrácejí potravinové banky více peněz, aby vykompenzovaly ubývající dary, a je méně z čeho vybírat, píše dále agentura Associated Press o situaci v USA.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.