Čína chystá odplatu v případě Trumpova odklonu od politiky jedné Číny

Reuters/Global Times. Čínský státní a anglickojazyčný deník Global Times se nechal slyšet, že Čína tvrdě odpoví, pokud se nový prezident USA Donald Trump odkloní od politiky „jedné Číny“. Podle Reuters se jedná o další čínskou reakci nejen na Trumpův telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu, který narušil dosavadní zvyklosti, ale i na další vývoj. Prezidentka Twaj-wanu Cchaj Jing-wen se při své návštěvě po střední Americe měla sejít s republikánským guvernérem státu Texas Gregem Abbotem. 13. ledna má navštívit San Francisco, při svojí cestě zpátky na Tchaj-wan.

Čínská diplomacie se před tím snažila setkání zabránit pomocí protestů, ale neúspěšně.

Global Times, který obvykle reprezentuje oficiální postoj čínské vlády, na tento vývoj reagoval slovy: „Pokud Trump popře politiku jedné Číny po svém nástupu do úřadu, čínský lid bude požadovat od vlády odplatu. Není tu prostor pro vyjednávání.“

Tchaj-wan je považován Pekingem za nedílnou součást Číny a podobné kroky vnímá citlivě.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.