USA zavedly nové sankce proti Severní Koreji

Bidenova administrativa tak reaguje na poslední odpaly severokorejských raket. Další možnost diplomatického jednání ale nevylučuje.

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena uvalila 12. ledna první sankce kvůli severokorejským zbrojním programům. Reagovala tak na sérii odpalů severokorejských raket, z nichž se dva konaly jen týden před tím.

Americké sankce se zaměřily na šest Severokorejců, jednoho Rusa a jednu ruskou firmu, o které USA prohlásily, že nakupuje zboží pro severokorejské zbrojní programy z Ruska a z Číny. Podle amerického ministerstva financí je cílem nových sankcí zabránit dalšímu pokroku severokorejských zbrojních programů, včetně zamezení šíření zbrojních technologií. Podle dalšího návrhu USA by všechny subjekty, na které se tyto sankce vztahují, měly být zařazeny na černou listinu Rady bezpečnosti OSN. Návrh ale vyžaduje shodu v Radě bezpečnosti, která má 15 členů.

Sankce se konkrétně týkají například Čoe Myong Hyona, který působí v Rusku, ruského státního příslušníka Romana Anatoljeviče Alara a ruskou firmu Parsek  v souvislosti s  „činností nebo transakcemi, které podstatně přispěly k šíření zbraní hromadného ničení nebo jejich nosičů“. Administrativa uvedla, že Čoe Myong Hyon, zástupce druhé severokorejské Akademie přírodních věd se sídlem ve Vladivostoku, pracoval na nákupu telekomunikačních zařízení z Ruska. Terčem sankcí jsou také další severokorejští představitelé podřízených organizací Akademie sídlící v Číně – Sim Kwang Sok, Kim Song Hun, Kang Čchol Hak a Pyon Kwang Čchol – a jeden další Severokorejec sídlící v Rusku, O Yong Ho.

USA se snaží o diplomatický dialog se Severní Koreou ohledně osudu jejího zbrojního programu, nicméně tyto snahy nepřinesly zatím žádné výsledky. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Neda Price ale sankce nejsou překážkou pro další pokračování diplomatických snah. „To, co jsme viděli v posledních dnech… jen podtrhuje naše přesvědčení, že pokud chceme dosáhnout pokroku, musíme se do tohoto dialogu zapojit,” řekl na pravidelné tiskové konferenci.

Jižní Korea se snaží přesvědčit USA k větší angažovanosti v dialogu se Severní Koreou. Její představitelé v reakci na sankce uvedli, že nevěří, že by tento krok znamenal, že Bidenova administrativa přitvrdila svůj postoj.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.