Bulharsko zastaví výstavbu jaderné elektrárny s ruskou účastí

Podle bulharského premiéra bude země místo toho rozšiřovat stávající elektrárnu Kozloduj.

Bulharsko nebude pokračovat ve výstavbě jaderné elektrárny Belene, která měla být realizována za účasti Ruska. Oznámil to premiér Kiril Petkov v rozhovoru pro bTV.

Petkov dále řekl, že Bulharsko zastaví výstavbu Belene, ale zváží možnost výstavby nových reaktorů v jaderné elektrárně Kozloduj a hodlá navázat kontakt se sousedními zeměmi jako potenciálními odběrateli energie.

Podle původních plánů měla mít elektrárna Belene kapacitu 2 GW a na její výstavbě se měla podílet ruská forma Atomstrojexport, která je součástí Rosatomu. Bulharská vláda na projekt už vynaložila asi 1,5 miliardy eur. Stavba nové nukleární elektrárny ale stojí od roku 2009. V květnu 2018 oznámil premiér Bojko Borisov její obnovení.

Finští investoři již dříve vyjádřili obavy o osud dalšího projektu jaderné elektrárny  s ruskou účastí v Pyhäjoki kvůli nejistotě ohledně situace na rusko-ukrajinské hranici.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.