Věděla Čína o invazi na Ukrajinu předem?

Kolem znalostí Číny o ruských záměrech panují značné nejasnosti…

Podle deníku The New York Times naznačuje zpráva amerických zpravodajských služeb, že vysocí čínští představitelé měli určitou úroveň znalostí o ruských plánech nebo záměrech provést invazi na Ukrajinu ještě předtím, než ruský prezident Vladimir Putin minulý týden tuto operaci zahájil.

List tvrdí s odvoláním na zdroje z administrativy prezidenta Joe Bidena a z Evropy, že Rusové byli požádáni, aby invazi odložili až po skončení Olympijských her v Pekingu. Oba zdroje citovaly zprávu zpravodajských služeb.

Zdroj obeznámený s touto záležitostí agentuře Reuters potvrdil, že Čína žádost podala, ale odmítl uvést podrobnosti. Čínské velvyslanectví tyto informace ale označilo za nepodložené spekulace. Americké úřady informace nijak nekomentovaly.

Vladimir Putin a čínský vůdce Si Ťin-pching se setkali na začátku olympijských her 4. února a vyhlásili modernizované partnerství „bez hranic“, v němž se zavázali k větší spolupráci proti Západu. List The New York Times uvedl, že informace o výměně informací mezi čínskými a ruskými představiteli shromáždila západní zpravodajská služba a úředníci, kteří je prověřovali, je považovali za důvěryhodné.

Podle tvrzení amerických představitelů předal Washington informace o hromadění ruských vojsk v okolí Ukrajiny v naději, že Peking ruskou stranu přesvědčí, aby svoje jednotky stáhla.

List The New York Times dále uvedl, že zpravodajské informace byly předávány mezi USA a spojenci. Diskutovalo se o možnosti, že by Putin zaútočil na Ukrajinu. Avšak zpravodajské služby si tyto informace vykládaly různě.

Nicméně jeden z amerických představitelů uvedl, že materiál nenaznačuje, že by hovory o invazi probíhaly na úrovni Si a Putina. Podobně situaci hodnotí i Bonny Lin z Centra pro strategická a mezinárodní studia. Podle ní není jasné, zda Čína o záměrech Ruska věděla. Jak podotýká, Peking značně otálel s evakuací svých občanů z Ukrajiny, což naznačuje, že na invazi nebyl připraven.

„Vzhledem k důkazům, které zatím máme, si myslím, že nemůžeme definitivně vyloučit ani jednu z možností – že Si nevěděl (což je špatné) a že Si možná věděl (což je také špatné),“ řekla.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.