Castillo přežil druhý impeachment. Jeho popularita klesla

Peruánský prezident překonal další z vnitropolitických krizí, které provázejí jeho působení v úřadu.

Peruánský prezident Pedro Castillo přežil v pondělí hlasování o impeachmentu v Kongresu, informovala agentura Reuters.

Pro impeachment hlasovalo 55 ze 130 zákonodárců jednokomorového Kongresu, k sesazení Castilla, který je v úřadu prezidenta jen osm měsíců, bylo třeba 87 hlasů. Hlasování s tímto výsledkem na čas zabrání vzniku nové politické krize v Peru. Nestabilita doprovází vládnutí levicového politika od počátku jeho mandátu. Za necelý rok mělo Peru už celkem čtyři vládní kabinety.

Během posledních osmi měsíců druhý pokus o impeachment prezidenta Castilla byl spojený s obviněním z korupce, které prezident odmítl.

„Bohužel, snaha o mé sesazení prostřednictvím impeachmentu se stala ústřední osou politické a novinářské agendy od mého zvolení; to nemůže pokračovat,“ řekl Castillo v projevu k zákonodárcům před hlasováním.

Prezident Castillo však čelí klesající oblibě, která se podle průzkumu IEP zveřejněného o víkendu pohybuje kolem 25 %. V hlavním městě Limě vyšli o víkendu do ulic demonstranti a žádali Castillovo sesazení.

Peru mělo od roku 2016 už pět prezidentů. V roce 2018 odstoupil Pedro Pablo Kuczynski těsně před hlasováním o svém impeachmentu. Prezident Martín Vizcarra byl v roce 2020 obžalován z velezrady a odvolán z úřadu.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.