Guvernér Banque de France: „Vraťme se k normálnějším sazbám.“

O zdražování hypoték se psalo již mnohé. Jak vypadá situace jinde než v ČR? Pojďme se blíže podívat, s čím se nyní budou potýkat v oblasti půjček na bydlení Francouzi.

Aby zastavila inflaci, začne Evropská centrální banka v červenci zvyšovat své sazby. Tato změna měnové politiky bude mít velmi konkrétní důsledky, a to i pro ty z obyvatel Francie, kteří si v dohledné době plánují půjčit peníze. Půjčit si 600 000 eur na 20 let? Takovéto rozhodnutí bude Francouze zřejmě brzy stát o 100 000 eur více.

Nízké úrokové sazby neodpovídající současné míře inflace. Tak se vyjadřují francouzští ekonomové v čele s guvernérem centrální banky Françoisem Villeroyem de Galhau. V rámci svého vystoupení v relaci Good Morning Business guvernér varoval všechny, kteří mají plány na nákup nemovitosti. “Vrátíme se k normálnějším sazbám. Všichni na to trochu zapomněli, ale obvykle se hypotéka pohybuje spíše kolem 2 až 3 %”. Takovouto úroveň výše sazeb Francie nepamatuje již od roku 2014, z cca 2,5 % se totiž sazby do roku 2022 postupně snížily až na úroveň kolem 1,5%.

„Návrat do normálu“ bude mít finanční dopad na domácnosti, které si chtějí koupit dům nebo byt. Jako příklad si lze představit pár, jehož společný příjem dosahuje 3600 eur. Pokud ještě nejsou zadluženi, mohou jejich měsíční splátky dosáhnout maximálně 1260 eur. Jejich bankéř je dnes schopen jim poskytnout půjčku na 20 let se sazbou 1,5 %, což jim umožňuje půjčit si 246 000 eur. Pokud se u stejné půjčky sazba zvýší na 3 %, jejich výpůjční kapacita bude výrazně nižší. Za stejnou měsíční splátku -1260 eur- se budou muset spokojit s 216 000 eury, budou tedy mít  o 12 % méně než dnes. A samozřejmě, čím více si půjčujeme, tím více je efekt zdvojnásobení sazeb pociťován. U půjčky 600 000 eur, stále na 20 let a se sazbou 1,5 %, činí měsíční splátka 3070 eur. Aby splatil dluh své bance, dlužník zaplatí celkovou částku (včetně pojištění) ve výši 736 865 eur a z toho náklady na úvěr budou činit 136 865 eur. Se sazbou 3 % se měsíční splátka zvýší na 3 503 eur a náklady na úvěr vzrostou na více než 240 000 eur, zaplatíme tedy o 100 000 eur více!

Prostřednictvím těchto dvou příkladů se můžeme lépe zorientovat, co do účinku tohoto centrální bankou oznámeného zvýšení výpůjčních sazeb na kupní sílu Francouzů v oblasti nemovitostí. Prozatím se náklady na úvěr zvýšily minimálně a dopady na kupující patrné nejsou. S nárůstem oznámeným Banque de France však nastane nevyhnutelný obrat na trhu s hypotékami. Francouzi si tak budou muset začít klást otázku, zda co nejrychleji využít současné sazby, ve srovnání s úrovní inflace historicky nízké, nebo si počkat, až ceny hypoték opět klesnou.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.