Německý ministr financí vyzývá k ukončení dotací na e-auta, automobilky protestují

Zastavení dotací by znamenalo nepříjemné překvapení. Je to proto, že automobil již musí být dodán a zaregistrován, aby bylo možné požádat Spolkový úřad pro hospodářství a kontrolu vývozu o dotaci.

Clean Energy Wire: Německý ministr financí Christian Lindner vyzval k ukončení státních dotací na všechny elektromobily. „Už si prostě nemůžeme dovolit špatné dotace,“ řekl šéf svobodných demokratů (FDP), kteří jsou nakloněni podnikání, podle listu Welt am Sonntag. „Tato auta byla dosud dotována po dobu své životnosti částkou až 20 000 eur, a to i pro nejlépe vydělávající. To je příliš mnoho. Tam můžeme ušetřit miliardy, které můžeme využít rozumněji,“ řekl Lindner a dodal, že by občany raději podpořil daňovou reformou.

Mezinárodní sdružení výrobců motorových vozidel (VDIK) uvedlo, že zrušení dotací by představovalo „vážné narušení důvěry“ vzhledem k tomu, že automobilky i jejich klienti počítali s pokračujícím vyplácením podpory, píše hospodářský deník Handelsblatt. Předseda této lobbistické skupiny Reinhard Zirpel varoval před propadem trhu s elektronickými automobily a zvyšováním emisí CO2 v dopravě. „Už jen diskuse o ukončení příspěvků na nákup elektromobilů vyvolává v současné době obrovskou nejistotu. Spolková vláda by měla tyto spekulace okamžitě ukončit.“

Německá vláda plánuje ukončit dotace pro plug-in hybridy, které jsou hojně kritizovány za to, že nejsou dostatečně šetrné k životnímu prostředí, dříve, než původně plánovala, a to na konci letošního roku. Současně má být postupně snížena finanční podpora čistě elektrických automobilů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.