Gruzie by mohla ekonomicky profitovat z odlivu mozků z Ruska

Do země přišlo od února dalších 30 tisíc ruských občanů. Řada z nich představuje IT specialisty.

Gruzie se snaží udržet více než 20 000 IT specialistů z Ruska a ekonomický efekt jejich přesunu je již patrný, uvedla agentura Bloomberg.

Gruzínská vláda odhaduje, že ve čtyřmilionové zemi žije 80 000 Rusů, Bělorusů a Ukrajinců. Z nich 20 až 25 tisíc pracuje v oblasti IT (informačních technologií). Celkem asi 30 tisíc jsou ruští občané, kteří přišli do Gruzie od konce února. Do Gruzie cestují také občané Běloruska a Ukrajiny.

Podle tvrzení Bloombergu nevidí IT specialisté v Rusku žádnou budoucnost, protože se tu zpřísňuje kontrola internetu, mezinárodní sankce vyvíjejí tlak na ekonomiku a zahraniční společnosti opouštějí ruský trh.

Programátoři se kromě Gruzie stahují do dalších sousedních zemí, Arménie a Kazachstánu, ale i do Turecka, Dubaje a Izraele. USA se je zároveň snaží přilákat zrušením některých vízových povinností. Přestěhování mladých, vzdělaných a finančně dobře zajištěných cizinců do Gruzie představuje pro zemi obrovskou ekonomickou perspektivu, uvádí agentura. George Kadagidze, bývalý šéf gruzínské centrální banky, věří, že země může nabídnout bezpečné útočiště před „represivními režimy“, silný finanční sektor, pláže, hory, teplé klima a dobré jídlo. Finančník dodal, že Gruzie by se mohla stát „Portugalskem Východu“.

Kadagidze ovšem na druhou stranu zůstává skeptický, protože většina migrantů opět odjíždí, jakmile se jim podaří získat vízum k další cestě. Kromě toho nájemné v Tbilisi prudce vzrostlo – podle údajů TBC Bank v květnu o 101 % oproti roku 2021 – trh s nemovitostmi se nedokáže vyrovnat s přílivem migrantů z Ruska a zemí SNS. Gruzínské vládě chybí vůle vytvořit podmínky, které by zahraniční odborníky motivovaly k pobytu, stejně jako se jí nepodařilo získat status kandidáta na vstup do Evropské unie, který byl udělen Ukrajině a Moldavsku, upozorňuje Kadagidze. Tento neúspěch u Bruselu vyvolal v Gruzii jedny z největších protestních shromáždění v její postsovětské historii.

Mnoho místních obyvatel postižených rusko-gruzínským konfliktem v roce 2008 také podle očekávání nevítá příchozí s otevřenou náručí.

Podle současného šéfa gruzínské centrální banky Koby Gvenetadzeho je příliš brzy na to, aby se dalo říci, jaké dlouhodobé dopady bude mít imigrace z Ruska na Gruzii. Krátkodobé účinky se však již projevují: v květnu se zvýšily převody peněz z Ruska desetinásobně; vklady na účtech ruských bank vzrostly za 5 měsíců o 25 milionů dolarů a  vklady na všech bankovních účtech se zvýšily celkem o 192 milionů dolarů.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.