Vědci našli na dně Tichého oceánu až 39 nových živočichů

Nová studie se věnovala průzkumu dna  Tichého oceánu v hloubce až 5,1 km.

Podle studie zveřejněné v časopise Zookeys shromáždili vědci z britského Přírodovědného muzea 55 exemplářů ze dna Tichého oceánu, z nichž 39 je potenciálně novými druhy.

Jak studie uvedla konkrétně: pomocí dálkově řízeného vozidla bylo sebráno 55 vzorků tzv. bentické (tj. na dně moří žijící) megafauny z podmořských hor a abysálních plošin ve třech oblastech zvláštního zájmu v hloubce 3100-5100 m v západní části Clarin-Clippertonovy zóny (CZZ). Pomocí morfologických i molekulárních důkazů bylo zjištěno 48 různých morfotypů patřících do pěti kmenů, z nichž pouze devět lze přiřadit ke známým druhům a 39 druhů je pro vědu potenciálně nových. Tato práce zdůrazňuje potřebu podrobných taxonomických studií zahrnujících genetické údaje, a to nejen v oblasti CCZ, ale i jinde. Tyto studie by mohly usnadnit vytváření soupisů druhů.

Mezi nalezenými živočichy jsou kroužkovci, bezobratlí ze stejné čeledi jako stonožky, mořští živočichové ze stejné čeledi jako medúzy a různé druhy korálů.  Dříve se živočichové na dně oceánů zkoumali pouze na základě snímků. Vzorky získané z dálkově řízeného vozidla umožní vědcům určit počet druhů a identifikovat zvířata.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.