Amnesty International obvinila Ukrajinu z porušování mezinárodního humanitárního práva

Organizace od začátku válečného konfliktu upozorňovala na ruské válečné zločiny. Útoky bez rozdílu, které zabíjejí nebo zraňují civilisty nebo poškozují civilní objekty, jsou válečnými zločiny.

Ve snaze odrazit ruskou invazi ohrožuje ukrajinská armáda civilní obyvatelstvo tím, že zřizuje základny a používá zbraňové systémy v obytných oblastech, včetně škol a nemocnic. Uvádí se to ve zprávě, kterou zveřejnila mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Organizace si prohlédla místa úderů, vyslechla přeživší, svědky a příbuzné obětí útoků a provedla dálkovou analýzu zbraní. V důsledku toho výzkumníci našli důkazy, že ukrajinské síly prováděly údery z obydlených obytných oblastí a také v civilních budovách, jako jsou školy a nemocnice. Kromě toho byly analyzovány satelitní snímky, které některé incidenty potvrdily.

Autoři zprávy poznamenávají, že v situacích, které zkoumali, existovaly „životaschopné alternativy“, které by neohrožovaly civilisty – vojenské základny nebo blízké oblasti s hustým lesem či jiné struktury umístěné dále od obytných oblastí.

Amnesty International zároveň pokračuje v obviňování Ruska z válečných zločinů s tím, že ty nejsou důvodem k porušování pravidel na ukrajinské straně. Připomeňme, že organizace Rusko kritizovala za celou řadů porušení: například červnová zpráva ukazovala, jak ruské síly od začátku invaze na konci února způsobily rozsáhlé škody a smrt neúnavným bombardováním obytných čtvrtí Charkova. AI také tvrdila v souvislosti s útokem na mariupolské divadlo, že „ruská armáda pravděpodobně záměrně zaútočila na divadlo, přestože věděla, že se v něm 16. března ukrývají stovky civilistů, což z útoku činí jasný válečný zločin.“ Organizace nyní zdůraznila, že všechny strany vojenského konfliktu by měly vždy rozlišovat mezi vojenskými cíli a civilními objekty a přijmout veškerá možná opatření, včetně výběru zbraní, aby minimalizovaly škody na civilním obyvatelstvu.

Další informace najdete zde (anglicky).

Aktualizace: Ukrajinská vláda obvinění Amnesty International odmítla. Organizaci obvinila ze zapojení do proruské dezinformační kampaně.  Viz například zde (česky).

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.