Co může chtít severoirská DUP za to, že podrží Theresu Mayovou?

Financial Times. Financial Times komentují nové politické spojenectví mezi britskými konzervativci a severoirskou Demokratickou unionistickou stranou.

Severoirská DUP byla založena, aby říkala jen jedno slovo: NE

Toto protestní hnutí na jedno použití, založené presbyteriánským kazatelem ze Severního Irska řekne „ano“ – minoritní konzervativní vládě.

Po dramatických volbách se tak hnutí, které bylo vzhledem k celé zemi zcela marginální, zaměřené na udržení Severního Irska ve Velké Británii, ocitne v pozici klíčového aktéra pro podporu konzervativní vlády. V situaci bez jasné většiny (hung parliament) je jejich podpora pro Mayovou jednou z mála možností.

Toto je role, o které snil DUP léta, uvádí FT. Jejich nadměrný britský patriotismus a pravicový populismus jsou skvělým podhoubím pro tuto funkci.

Strana zřejmě bude mít seznam požadavků na oplátku za podporu menšinové konzervativní vlády. Jistě v něm bude i přímé odmítnutí „jakéhokoliv zvláštního statutu“ pro Severní Irsko po Brexitu.

Ale protože je nyní klíčovým hráčem, tak se DUP dostane pod větší drobnohled, než kdyby zůstal omezen na Severní Irsko.

DUP je politické hnutí zakotvené v náboženské a etnické výjimečnosti.

Hnutí bylo založeno v roce 1971, reverendem Ianem Paisleyem, který byl spjat s politickými a sektářskými násilnostmi ve Severním Irsku. Spojil sekulární politiku loajality pracující třídy s fundamentalistickým protestantismem a probudil etnický nacionalismus, který už v Severním Irsku usnul.

Protestantští ulsterští loajalisté si o sobě myslí, že jsou výjimeční lidé. Paisley byl mocnou, ale negativní silou. Bránil se sekulárním a liberalizačním tendencím, které změnily Británii, ale i dnes mají problém se v Severním Irsku prosadit.

Strana je proti svazkům homosexuálů, proti rozšíření britského liberálního režimu pro potraty na Severní Irsko a je proti EU.

Patřila k velkým zastáncům Brexitu, ale dostala se do problémů kvůli daru, jehož původ nebyl ozřejměn. FT ovšem uvádí, že strana už po smrti Paisleyho není tak bigotním sektářským spolkem.

Údajně byly učiněny pokusy rozšířit její základnu, aby oslovila i protestantskou střední třídu, která je více sekulární a internacionalistická.

Část důvodů, proč DUP podporuje Mayovou je nenávist vůči Corbynovi, který má úzké vazby s irskými republikány.

Jenže, DUP, řečeno diplomaticky, měl spojení s loajalistickými paramilitanty. Současná šéfová strany Arlene Fosterová musela během kampaně odmítnout výroky zbývajících paramilitantů, kteří vyzývali voliče, aby DUP podpořili.

Strana má blízko ke konzervativcům, i když by chtěla větší státní výdaje pro Severní Irsko. Má blízko k zastáncům Brexitu a požaduje „tvrdou hranici“ s Irskou republikou.

Jsou údajně posedlí suverenitou a hranicemi, takže mohou být pro konzervativce užitečnými spojenci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.