A pak nezbyl žádný

Rezignace dalšího Trumpova generála a amerického ministra obrany je závažnou zprávou.

Komentátor Edward Luce parafrázuje název knihy Agathy Christie (And then there were none, u nás známější jako Deset malých černoušků), aby vysvětlil, že odchod ministra obrany byl odchodem jediného zralého a rozumného člena Trumpovy administrativy.

Jim Mattis byl posledním zralým člověkem v Trumpově administrativě a spojenci, ale i nepřátelé USA se k němu také tak útěšně vztahovali. Ať už je vrchní velitel sebeprchlivější, pak Mattis dokázal zkrotit jeho instinkty. Dva roky jezdil po celém světě a snažil se přesvědčit partnery USA, že se nic zásadního nezměnilo, líčí Luce pro Financial Times.

Nyní Mattis odchází a připojí se k houfu bývalých generálů a diplomatů, kteří s Trumpem začínali a rychle skončili. Mattis byl nenahraditelný, uvádí Luce. Nevychvaloval prezidenta před světem, ale zato mu říkal tvrdé pravdy v soukromí. Trump bral zpočátku jeho rady vážně. Kdyby jeho nebylo, děsí se Luce, pak by už dávno Trump stáhnul vojska ze Sýrie, možná i z Afghánistánu a také odvolal společné vojenské cvičení mezi USA a Jižní Koreou. Když dostal Trump nějaký šílený nápad, pak Mattis ho zmírňoval.

Jeho odchod je mnohem vážnější zprávou, než u ostatních, tvrdí Luce. Tillerson, McMaster, Kelly, vypočítává Luce, ale odchod Mattise je pro svět mnohem zásadnějším sdělením. Jeho rezignace nepřekvapí, ale přesto je šokující. Vojáci prostě nerezignují, poslouchají příkazy. Musí ledacos spolknout a Mattis to dělal dva roky. Možná měl Mattis rezignovat už v říjnu, když Trump nařídil, aby vojáci bránili americko-mexickou hranici před údajnou invazí uprchlíků ze střední Ameriky. Mattis byl kritizován za to, že se podrobil klasickému divadýlku před volbami do Kongresu.

Poslední kapkou bylo bezesporu oznámení o stažení amerických vojsk ze Sýrie. Šlo proti radám Mattise a nejen jeho. Luce navíc tvrdí, že není pravda, že je Islámský stát poražen.

Svět ztratil v Mattisovi záchranné lano, dramaticky líčí Luce. Dobře se ví, že vojáci v americké politice nerezignují. Mattis už prostě neměl žaludek na to pokračovat. Trumpova administrativa v něm ztrácí i ten zbytek důvěryhodnosti, který snad měla.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Navy Mass Communication Specialist 1st Class Kathryn E. Holm – https://www.flickr.com/photos/secdef/40913859132/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67612536

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.