EU si stěžuje na americká cla u WTO

Jedná se o antidotační a antidumpingová cla na dovoz španělských oliv do USA. Problémem je ale paralýza rozhodčích orgánů Světové obchodní organizace.

Evropská unie se tento týden obrátí na Světovou hospodářskou organizaci s právní stížností na cla, která Spojené státy zavedly na španělské olivy. Uvedla to eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová. Podle Malmströmové jsou cla na olivy neoprávněná, negarantovaná a jsou proti pravidlům WTO. V úterý se EU s kauzou obrátí na systém urovnání sporů při WTO a bude požadovat konzultace s americkými představiteli. EU, jak dále eurokomisařka sdělila, bude i nadále bránit zájmy evropských výrobců.

V roce 2017 činily dovozy španělských oliv do USA 67,6 milionů dolarů. Podle americké strany byla cena španělských oliv na americkém trhu příliš nízká a měla prospěch z neférových dotací. USA proto zavedly protidotační cla mezi 7,52 až 27,02 % a protidumpingová cla mezi 16,88 až 25,20 %.

Podle pravidel WTO mají obě strany celkem 60 dní na to, aby spor urovnaly. Poté se do věci vloží WTO a o případu rozhodne. Problémem ale je fakt, že díky tomu, že USA blokují jmenování nových soudců při WTO, je celý systém urovnání sporů ochromen. Sporům tak hrozí, že skončí v právním vakuu a nikdy nebudou vyřešeny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.