Evropský parlament chce lepší ochranu vnějších hranic EU

Problémem je ale neochota členských států posílit evropskou službu ochrany hranic Frontex kvůli sporům o jurisdikci.

Evropský parlament na konci minulého týdne vyzval k posílení ochrany evropských hranic a požaduje, aby evropská pohraniční stráž Frontex dostala až 10 tisíc lidí. Parlament také požaduje spříznění vízové politiky. Po čtyřech letech od migrační krize se EP střízlivě postavil k situaci, naposledy před evropskými volbami v květnu.

Maltská europoslankyně Roberta Metsola zdůraznila, že přísliby ochrany společné hranice se zatím v praxi realizovaly nedostatečně. Jak řekla, dobrá ochrana vnější hranice je podmínkou pro otevřené vnitřní hranice v EU.

EP nyní vyzval Evropskou komisi k tomu, aby změnila pravidla fungování Frontexu a také mu zajistila větší počet zaměstnanců.

Problémem ale je, že všech 28 členských zemí EU stále s takovým vývojem nesouhlasí. Jsou zde spory o jurisdikci Frontexu. I když představitelé členských zemí podpořili původně plány na rozšíření pravomocí Frontexu a také souhlasili s nárůstem jeho zaměstnanců se současných 1500 na 10 tisíc v průběhu tří let, tyto kroky se zatím nerealizovaly.

Během snah prosadit plán do reality se proti němu začalo stavět stále více členských vlád. Nebyla zde ochota jednak delegovat potřebné stráže, jednak se vzdát suverénních úkolů při kontrole hranic a ty dát Bruselu.

Poslanci EP si anonymně na vzniklou situaci stěžovali s tím, že Frontex je fakticky neefektivní.

Důvodem pro problémy jsou spory ohledně jurisdikce. Itálie obvinila EK z toho, že se chce vměšovat do vnitřních věcí členských zemí. Dokonce i Rakousko a Maďarsko, které jsou zastánci posílení ochrany hranic, začaly couvat.

Eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopoulos nicméně řekl, že k menšímu pokroku v ochraně vnější hranice EU v poslední době došlo. Situace se podle něj nedá srovnat s tou před pěti lety. Podle eurokomisaře budou mít brzy úředníci Frontexu právo na to, odmítnout migranty na hranici, což by mělo pomoci zabránit nelegální migraci, jak to Avramopoulos nazval.

EP dal také zelenou centralizované, jednotné databázi pro azylanty, jejich příjezdy a odjezdy, ztracené pasy nebo hledané osoby, kterou roky požadovali policejní experti. To by mělo umožnit, aby pohraniční kontrola mohla rychleji identifikovat neautorizované migranty.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.