Mini summit na sudu prachu

Summit za účasti Merkelové a Macrona má pomoci ukončit spory mezi Srbskem a Kosovem.

Tagesschau informuje, že nadcházející „mini summit“ západního Balkánu za účasti kancléřky Angely Merkelové a prezidenta Emmanuela Macrona se pokusí uklidnit konflikt mezi Srbskem a Kosovem.

Merkelová a Macron přivítají představitele šesti zemí západního Balkánu. Bude se jednat o tom, zda a kdy se Albánie, Severní Makedonie, Černá Hora, Srbsko, Kosovo a Bosna a Hercegovina stanou členy EU.

Na pořadu jednání je i sporný případ – vztahy mezi Kosovem a Srbskem. Na území Kosova žijí především etničtí Albánci, země vyhlásila v roce 2008 nezávislost na Srbsku, kterou Bělehrad odmítá uznat. Před vstupem Srbska do EU ale musejí být všechny územní spory vyřešeny.

Vztahy mezi oběma zeměmi se ještě zhoršily, když Kosovo na konci minulého roku zavedlo na zboží ze Srbska cla ve výši 100 %. Cla prý budou odstraněna jen tehdy, až Srbsko uzná nezávislost Kosova.

Do sporů se nyní vloží Macron a Merkelová. Velká očekávání ale nejsou, spíše má jít o „výměnu názorů“. Zdá se, že Francie chce opět posílit svůj vliv v tomto regionu. I Merkelová považuje evropské angažmá v regionu za důležité, protože zde zvyšují svůj vliv Rusko a Čína.

Prezident Srbska Vučič říká, že neví, o čem by měl s Kosovem mluvit. Kosovo je tvrdé i kvůli rétorice ze Srbska, píše Tagesschau. Srbská vláda totiž popisuje Kosovo jako mafiánský stát, Albánci jsou podle nich teroristé a gangsteři. Článek cituje Sonju Biserko, která naopak tvrdí, že právě Srbsko je známé jako centrum praní špinavých peněz, a že problémy Kosova jsou ve srovnání se Srbskem minimální.

Jenže, píše Tagesschau, organizovaná kriminalita, korupce a chybějící právní stát demokracii neslouží, to platí i pro Kosovo.

Jednou z možností je výměna území – ta by mohla konflikt urovnat, myslí si Tagesschau. Mohlo by dojít k výměně části severu Kosova, kde žijí etničtí Srbové, za část jihu Srbska, kde zase žijí především Albánci.

Ale experti před tímto krokem varují. Prý nejde o udržitelné řešení, pouze by posílilo špatné síly. Z nacionalistických důvodů by dohoda byla možná, ale jde i o ochranu lidských práv.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.