Trump chce, aby mu americký FED pomohl vyhrát obchodní válku

Prezident USA chce, aby centrální banka dělala politiku, která zneutralizuje čínská stimulační opatření.

Americký prezident uvedl, že vítězství USA „je nevyhnutelné“, pokud americký FED bude provozovat takovou politiku, aby neutralizoval stimulační opatření Číny.

Podle Trumpa bude Čína do systému pumpovat peníze, aby povzbudila ekonomiku, a kdyby FED dělal totéž, pak musí „USA zvítězit“. Trump pro novináře řekl, že americké ekonomice se dle všech měřítek daří skvěle a spor s Čínou označil za „malé hašteření“. Trump zdůraznil, že americká ekonomika je v silné pozici.

Trump tedy po FEDu chce, aby snížil krátkodobé úrokové sazby. Trhy jsou ovšem velice volatilní a po oznámení USA o navýšení cel na čínské zboží a následném čínském oznámení odvety se akciové trhy propadaly.

Trump už chtěl vícekrát po americké centrální bance, aby snížila úrokové sazby. FED ovšem dává najevo, že úrokové sazby zůstanou, kde jsou. Guvernér Powell prozatím zlehčoval nízkou inflaci tvrzením, že se jedná o přechodnou situaci. Projevil tím neochotu měnit úrokové sazby, i když není jasné, jak by se FED zachoval, pokud by se obchodní napětí promítlo do zhoršování ekonomické situace.

Na druhou stranu se vyšší cla přenesou do vyšších cen pro spotřebitele, což by FED zbavilo starostí z příliš nízké inflace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.