Síla dolaru nemá svůj původ v USA

Hodnota dolaru a jeho odolnost nemá zdroje v americké ekonomice a politice, ale souvisí se situací ve zbytku světa.

Noviny Financial Times se věnují tématu slabého dolaru, který si přeje Trumpova administrativa. Tvrdí, že i když se bude snažit, těžko se podaří dolar oslabit, americký růst i výnosy z dluhopisů konvergují ke zbytku světa. Ale dolar je stále silný, i když míra apreciace se zpomalila, začínají FT analýzu.

Ani „holubičí FED“ orientovaný na nižší úrokové sazby, ani prohlášení z Bílého domu na této trajektorii zatím nedokázaly nic změnit. Síla dolaru, tvrdí FT, totiž nemá svůj původ v USA, ale ve zbytku světa.

Mnoho dekád platilo, že tato síla se odvíjela od růstových temp v USA a ve zbytku světa. Tento model ovšem těžko může fungovat, když je ekonomická situace špatná. Slabý růst ve zbytku znamená, že investoři chtějí americké cenné papíry, a dolar tím pádem posiluje.

Obchodní válka ale nevedla k oslabení dolaru, stále má vysokou odolnost, což Bílý dům frustruje, tvrdí FT. A snížení úrokových sazeb může posílit roli dolaru jako bezpečného přístavu.

Pokud FED nedokáže dolar oslabit, pak může být na řadě i intervence ministerstva financí, spekulují FT. Měnová válka ovšem může zcela torpédovat mezinárodní obchod. A skutečnou ironií by bylo, kdyby oslabení světové ekonomiky vedlo zase k silnějšímu dolaru.

Udržitelné oslabení dolaru potřebuje, aby zbytek světa rostl rychleji než USA, což nás ovšem vrací k hlavnímu motoru světového růstu: k Číně. Globální růstové cykly (celkem tři od Velké recese) byly všechny zařízeny Pekingem a spojené s boomem úvěrů. Po každém takovém cyklu byl dolar o něco slabší.

Jenže nový cyklus pobídek už Číně nemusí vyjít, země k tomu není tak ochotná, a ono už to ani tak nefunguje. Nejen další nerovnováhy, které si v Číně nepřejí, ale mohl by se objevit i tlak na jüan. Minulé čínské stimuly měly globální dopad, zapůsobily například na Austrálii, Evropu, Brazílii, dotýkaly se trhu nemovitostí, a také státem vlastněných průmyslových skupin.

Ale současný stimul je jiný. Týká se nízkopříjmových skupin a také posílení infrastruktury v městských oblastech. Poptávka ze zahraničí tady zrovna nezabere. Takže, uzavírají analýzu FT, pokud čínský růst má stále menší globální efekt (spillover), pak bude opět výhoda na americké straně. Americká aktiva nejsou tak citlivá na cyklus, rozhodně ne tak moc, jako evropská či rozvíjejících se zemí.

Americký FED, ani ministerstvo financí nedokáží dolar dostat na úroveň, kterou chtějí. Je to výsledek řady proměnných. Nejdůležitější z nich je růst ve zbytku světa. Dokud nebude růst ve zbytku světa masivní, pak dolar zůstane pevný jak skála.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.