V Kremlu měl prý pracovat americký agent

Kremelský špion údajně hrál významnou roli při vyšetřování ruského vměšování do prezidentských voleb v USA v roce 2016.

V Kremlu měl podle informací ruského deníku Kommersant pracovat jako americký agent Oleg Smolenkov, informuje deník Vědomosti. Informaci, že Smolenkov v Kremlu pracoval, potvrdil mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov. Smolenkov o práci v Kremlu přišel před několika lety, přesněji se uvádějí roky 2016-17, důvody nebyly zveřejněny. Peskov odmítl příčinu Smolenkova odchodu pojmenovat, nepotvrdil ani to, zda se jednalo o agenta USA a také nekomentoval, zda byl z práce uvolněn po nebo před odjezdem z Ruska. Putinův mluvčí ale uvedl, že Smolenkov nepracoval v přímém kontaktu s prezidentem Vladimirem Putinem.

Informaci, že Rusko a USA si v roce 2017 vyměnily „cenného agenta“, který měl pracovat v ruské vládě, zveřejnila v pondělí 9. září televize CNN. Později se začalo spekulovat, že se jednalo právě o Smolenkova, který v roce 2017 zmizel z dovolené v Černé Hoře spolu s ženou a dětmi. Zmizení bylo vyšetřováno jako vražda, než se zjistilo, že Smolenkov s rodinou jsou živi a zdrávi. Podle nejnovějších informací žijí v USA. To, že Smolenkov představuje onoho „cenného agenta USA“, potvrdil následně Kommersantu zdroj z USA.

Podle informací deníku New York Times sehrál špion významnou roli při vyšetřování ruského vměšování do prezidentských voleb v USA v roce 2016. Právě on měl potvrdit, že za vměšování nese přímou odpovědnost Vladimir Putin.

Středeční vydání novin Vědomosti píše, že Smolenkov nejprve pracoval na ruském velvyslanectví v USA pod vedením nynějšího Putinova zahraničně politického poradce Jurije Ušakova. Následně Smolenkov přešel do vládních funkcí v Rusku a nejméně pět let působil jako poradce v aparátu právě Ušakova. A v této pozici měl Smolenkov přístup k velmi citlivých informacím, tvrdí zdroj novin ze silovických (bezpečnostních) struktur Ruska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.