Švýcarská národní banka utratila v roce 2016 67,1 miliardy franků na měnové intervence

Bloomberg. Čísla vyplývají ze zprávy centrální banky a intervence byly použity, aby čelily apreciačnímu tlaku na frank, napsala agentura Bloomberg.

Švýcarská národní banka nakoupila zahraniční měny v hodnotě 67,1 mld. franků, když se snažila zabránit posilování své měny.

Částku, kterou publikovala centrální banka ve své výroční zprávě, je možné srovnat s 86,1 mld. franků roku 2015 a rekordem 188 mld. v roce 2012.

Švýcarská národní banka používala intervence delší dobu, aby frank, který je mezi investory populární jako bezpečný přístav, udržela pod kontrolou a zmírnila rizika deflace. Poté, co se vzdala držení kurzu na počátku roku 2015, začala Švýcarská národní banka více spoléhat na zápornou depozitní sazbu, aby bránila tlakům na apreciaci (tj. zhodnocení měnového kurzu). Tuto pozici dvou pilířů potvrdila minulý týden.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.