Francie navrhuje změnu přístupového procesu do EU. Kritici to chápou jako konec rozšiřování EU

Paříž navrhla nový přístupový proces, který by postupoval po etapách a umožnil tak skutečnou integraci kandidátských zemí. Čelí za to ale kritice.

Francie si přeje změnu přístupových pravidel. Chce tak změnit celou současnou proceduru vstupu kandidátských zemí do EU. Návrh Paříže už byl rozeslán členským zemím, jedná se o asi dvě a půl stránky dlouhý text, píše Politico.

Ke změně celého procesu bude potřeba jednohlasné podpory všech členských zemí EU. Francouzský návrh se týká nového sedmietapového procesu přístupu, který definuje striktní podmínky pro konvergenci země s evropskými normami a standardy. Proces by ale měl i možnost obratu: v případě, že by kandidátská země nesplňovala podmínky či je přestala splňovat, bylo by možné od přístupového procesu odstoupit.

Podle návrhu by byl přístupový proces rozdělen do etap, tj. neprobíhal by jako v současnosti otevřením různých kapitol. Uzavřením jednotlivých etap by pak kandidátská země získala přístup k více evropským programům, navrhuje mimo jiné Paříž.

Paříž navrhla tyto změny v souvislosti se zablokováním rozhovorů o členství s Albánií a Severní Makedonií. Francie byla za svoje odmítnutí kritizována, i když nebyla jedinou zemí, která měla námitky proti zahájení přístupových jednání EU s oběma balkánskými zeměmi.

Nový návrh Paříže se v Bruselu setkal s odporem. Evropští diplomaté tvrdí, že návrh je pouhým ex post ospravedlněním toho, že Francie odmítla přístup Severní Makedonie a Albánie a fakticky tak ukončila rozšiřování EU. „Nelze zamaskovat fakt, že francouzský návrh se opravdu netýká reformy přístupového procesu, spíš je ukončením rozšiřování EU,“ cituje článek evropského diplomata.  Francouzský diplomat tato slova označil za „hloupý komentář“. Cílem Francie prý není rozšíření ukončit, k tomu by stačilo právo veta.

Vlastní francouzský návrh tvrdí, že Francie podporuje rozšíření EU o Albánii, Severní Makedonii a další balkánské země, které do Evropy patří „díky historii, kultuře a zeměpisu“. Macron na pařížském jednání se severomakedonským prezidentem Stevo Pendarovským  postoj Francie vysvětlil. Pendarovski po jednání tweetoval, že jeho země se nestaví proti novému přístupovému systému. Hned poté se setkal v rámci pařížského Mírového fóra také s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Návrh Francie se měl projednávat v úterý. Před úterním jednáním z Paříže zaznělo, že chce, aby začala diskuze o přístupovém procesu, který by v etapách směřoval ke skutečné integraci a konvergenci kandidátských zemí.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.