EU si chce znovu došlápnout na daňové ráje a úniky

Nové kroky navrhuje Dánsko a má k tomu podporu Německa i Francie. Návrh ale může vyvolat spory s Lucemburskem, Irskem a Nizozemskem, které MMF označuje za daňové ráje.

Skupina členských zemí Evropské unie volá po tom, aby EU rozšířila svůj seznam daňových rájů a rozšířila sankce proti zemím, které daňové úniky umožňují, informuje Reuters s odkazem na zdroje přímo z EU.

Návrh připravilo Dánsko. Dokument chce, aby se otevřela diskuze ohledně současných kritérií pro ochranu před daňovými úniky. Chce také, aby došlo k posílení sankcí a standardů pro prevenci úniků. Francie a Německo patří k zemím, které návrh podporují. Návrh má mít rovněž podporu nové Evropské komise.

Návrh ovšem představuje potenciálně jablko sváru ve vztahu k zemím jako je Lucembursko, Nizozemsko a Irsko – to jsou země, které využívají nízkých daní a podobných „cukrátek“ k tomu, aby lákaly vedení mezinárodních firem k registraci sídla na svém území. Vede to k tomu, že jiné země, na jejichž území zisky těchto firem vznikají, ztrácejí daně.

Čtvrteční jednání ministrů financí EU ukázalo na další podporu dánského návrhu. Pro se vyslovily vedle Německa a Francie i Španělsko a Rakousko. Chorvatsko, které bude od 1. ledna předsedat EU, chce, aby se nová kritéria stala předmětem diskuze.

Poté co se zjistilo, že korporace a bohatí jedinci využívají schémat k neplacení daní v EU, vytvořila EU od roku 2017 černý seznam daňových rájů. Jenže jeho kritéria pro definici daňového ráje/úniku zůstávají velmi úzká. Například fakt, že někdo platí 0 % korporátní daně není dostatečný důvod pro to být na seznamu. Vedle toho seznam zahrnul jenom nečlenské země EU, zatímco tvrdí, že členské země mají dostatečné standardy k tomu, aby zabránily daňovým únikům. V daný moment je na seznamu jenom 8 zemí z Tichomoří a Karibiku. Dalších 60 pod tlakem EU svoje zákony zpřísnilo.

Výzkumníci Mezinárodního měnového fondu v září letošního roku označili Lucembursko, Nizozemsko a Irsko za jedny z největších daňových rájů na světě. Vedle toho sem patří také Hongkong, Britské Panenské ostrovy, Bermudy, Singapur, Kajmanské ostrovy, Švýcarsko a Mauritius. Ani jedna z těchto zemí nefiguruje na černém seznamu EU z roku 2017.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.