Ze světových oceánů bezprecedentně mizí kyslík

Nedostatek kyslíku vychyluje rovnováhu podmořského života. Zdravý oceán je přitom považován za klíč k řešení klimatické krize.

Ze světových oceánů bezprecedentně mizí kyslík a vzniká stále více tzv. „mrtvých zón“, varovali vědci, kteří problém spojují s klimatickou změnou.

Žraloci, tuňáci, marlíni a další velké ryby jsou zvláště ohroženi a nebezpečí kolapsu hrozí celé řadě životně důležitých ekosystémů. Oblast „mrtvých zón“ se za poslední půlstoletí čtyřikrát rozšířila – jedná se o místa v oceánu, kde chybí kyslík. Navíc se v oceánech nachází kolem 700 dalších oblastí, kde kyslíku značně ubývá.

Informace přinesla Mezinárodní unie pro ochranu přírody na madridské klimatické konferenci OSN. Představitelka Unie Grethel Aguilarová zdůraznila, že zdraví oceánů by mělo být jedním z klíčových ohledů pro jednání konference. „Jak se oceán otepluje, ztrácí kyslík a velmi křehká rovnováha podmořského života se narušuje,“ řekla Aguilarová dále. Varovala před negativními dopady těchto změn pro rybářství a pro citlivé komunity na pobřežích moří.

Všechny ryby potřebují kyslík, ale větší typy ryb jsou na nedostatek kyslíku ve vodě zvláště citlivé, protože ho k přežití potřebují značné množství. Kromě toho oceány trpí přílišným rybolovem a jsou znečistěný velkým množstvím plastového odpadu. Problémem je i průmyslové pěstování ryb a mořských plodů. To všechno vychyluje vnitřní rovnováhu podmořských ekosystémů.

Problém „mrtvých zón“ je známý už celé desítky let, ale jen málo se udělalo proto, aby se tento problém řešil.

Vědci a aktivisté na klimatické konferenci v Madridu opakovaně hovořili o nutnosti chránit podmořský život, a to vedle dalších témat, která se na konferenci zdůrazňovala. Podle výkonné ředitelky skupiny Seas at Risk Moniky Verbeekové je zdravý oceán s bohatým životem schopen do značné míry zpomalit úroveň klimatického zhroucení. Verbeeková označila za kriticky důležité ukončit praxi nadměrného výlovu ryb z oceánů, což by mohlo pomoci obnovit rybí populace.

Na madridské konferenci OSN o klimatu byla také publikována studie z pera Greenpeace International, která ukazuje, že obnova podmořských ekosystémů hraje zásadní roli v řešení klimatického chaosu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.