Jak mohou makroekonomická opatření reagovat na koronavirus?

Epidemie koronaviru se ekonomicky projevuje jako poptávkový, nabídkový i finanční šok.

Globální ekonomika čelí poptávkovému šoku, který se týká spotřebních výdajů a služeb, píše pro noviny Financial Times Gavyn Davies.

Koronavirus se z Číny rozšířil globálně, takže je na místě se ptát, zda je možné zabránit globální recesi?

Zdravotní rizika spjatá s koronavirem, píše Davies, jsou menší než u chřipky, ale přijatá opatření jsou drakonická a vedou k poklesu průmyslové i spotřební aktivity.

Prozatím byla reakce spíše slabá – centrální banky, od amerického FEDu po ECB, uvedly, že situaci monitorují a spolu s ní i možné vlivy na vývoj ekonomiky. Pak ale guvernér FEDu přišel s prohlášením, které otevírá cestu dalšímu snížení úrokových sazeb.

Konsenzus byl, že po propadu bude následovat oživení, tedy onen známý tvar V, a že celkově se za celý rok produkt sníží jen nepatrně. Situace se ale zhoršuje, takže nyní se spíše hovoří o vývoji v podobě písmena U a očekávají se revize směrem dolů.

Davies se domnívá, že koronavirus se projevuje jako poptávkový, nabídkový i finanční šok, ale ten poptávkový podle něj dominuje, přičemž v Číně se mohou oslabit prvotní symptomy, tj. uzavírka průmyslových kapacit.

Statistiky ukazují, že obchodní toky přes přístavy a letiště v Číně byly do značné míry obnoveny. A je možné, že na jaře dojde ke zlepšení situace ve výrobních řetězcích, domnívá se Davies. Problém však spočívá v tom, že opatření zavedená vládami povedou k nižší důvěře a negativně se projeví na cestovním ruchu, v restauracích a hotelech.

V Asii už došlo na nouzová opatření a banky usnadňují přístup k úvěrům, tyto intervence lze očekávat i ve vyspělých zemích, tvrdí Davies. V zemích, které k nim přistoupí, se silně projeví poptávkový šok a omezení výdajů, které nejvíce zasáhne malé a střední firmy. Ty by naopak mohly být postiženy zhoršením přístupu k úvěrům.

V americkém FEDu už se probírají scénáře kolapsu americké ekonomiky, v takovém případě by úrokové sazby klesly na nulu, zde je patrná inspirace Japonskem. Tato politika by byla provázena přímými nákupy desetiletých vládních dluhopisů centrální bankou, výnosy z dluhopisů by se pohybovaly kolem nuly a bylo by nutné zavést i expanzivní fiskální politiku.

Davies však tvrdí, že ve vyspělých zemích ještě existuje prostor pro aktivní politiku k odvrácení recese.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.