Argentinci v karanténě nezapomněli na oběti vojenské junty

Letošní připomínkové akce na 30 tisíc obětí „reorganizačního procesu“ vojenské junty si lidé připomenuli jinak.

Letošní 24. březen, kdy si v Argentině připomínají oběti vojenské junty z let 1976-1983, připadl na celostátní karanténu, informuje televize Al Jazeera.  Zatímco za normálních okolností se k připomenutí obětí pořádají pochody a veřejné akce, letos je organizátoři kvůli nebezpečí šíření koronaviru COVID-19 zrušili. Následovala povinná karanténa.

24. března 1976 se vojenská junta dostala k moci a vyhlásila tzv. národní reorganizační proces proti lidem, které považovala za „subversivní“ elementy. Jednalo se o členy ozbrojených politických skupin, levicové aktivisty, studenty, žurnalisty, kněze a mnoho dalších. V rámci této „reorganizace“ docházelo k únosům, mučení, zabíjení a pohřbívání lidí v neoznačených hrobech. Podle odhadů zmizelo v Argentině beze stopy asi 30 tisíc lidí.

Televize Al Jazeera nyní v reportáži informuje o tom, jak si obyčejní Argentinci a také příbuzní obětí vojenské junty, kteří letos poprvé vynechali vzpomínkovou akci, připomínají tento den v časech karantény. Na oknech domů a na balkonech si řada z nich vyvěsila bílé kapesníčky (symbol vzpomínání na zmizelé v zemi – pozn.red.) se vzkazy, mezi nimi dominuje heslo „Nunca Más“ – nikdy více.

Sestra jednoho ze zavražděných Ofelia Agoriová si myslí, že pandemie ukazuje na důležitost toho, za co lidé jako její bratr bojovali. „Protože v těchto strašných časech, se jenom někteří z nás mohou izolovat a postarat se o sebe. Zbytek žije v situaci chudoby a strachu.“ Agoriová dodává, že 30 tisíc lidí, kteří v Argentině zmizeli, bojovalo za ideály zdraví, vzdělání, lepšího přerozdělení bohatství, práce pro všechny a rovnosti. „A znovu rozumíme tomu, proč je vymazali z povrchu zemského.“

Norita Cortinasová, která je prominentní aktivistkou a členkou Matek z Plaza de Mayo (je to skupina žen, jejichž děti v době junty zmizely a která se pravidelně scházela na jednom z hlavních náměstí Buenos Aires a požadovala informace o zmizelých – pozn. red.), podpořila rozhodnutí současné vlády ohledně karantény. Cortinasová ale také vyjádřila pochybnosti ohledně toho, jak koronavirové onemocnění zvládnou lidé v Argentině, kteří nemají přístup k pitné vodě. A těch jsou podle jejích slov tisíce a tisíce. 90letá Norita Cortinasová se ani v karanténě necítí sama. Pomoc s nákupy potravin jí solidárně poskytují lidé ze sousedství.

Ilustrační foto: Autor – Ferbruno25 – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60676821

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.