Prodej aut v Evropě historicky poklesl

Dubnové prodeje aut v Evropě jsou v meziročním srovnání o 76 % nižší.

Asociace evropských výrobců aut (ACEA) v úterý informovala, že prodej aut v Evropě zažil historický pokles. V dubnu bylo prodáno celkem 270 tisíc nových automobilů. V dubnu 2019 to bylo 1,14 milionů aut, což odpovídá 76% poklesu prodeje.

Podle Asociace je pokles v dubnu spojen s karanténními opatřeními a jde o největší propad v záznamech. Pokles byl patrný už v lednu a únoru, v březnu letošního roku se pak projevila karanténní opatření v Evropě poklesem prodejů o 55 %.

Například německá automobilka Volkswagen hlásí v dubnu snížení evropských prodejů o 61 %. Podíl na trhu jí však v meziročním srovnání vzrostl: z 24,9 % na 28,8 %. BMW také hlásí meziroční nárůst podílu na trhu, z 5,9 na 8,7 %.

Zvláště silně byly postiženy dubnové prodeje v Itálii, kde poklesly o 97 %. Také ve Francii došlo k silnému poklesu, o 88 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.