Mike Pompeo a konec americké diplomacie

Současný ministr zahraničí nepředstavuje měkčí tvář Trumpovy politiky. Motivuje ho jeho víra v Boha a touha stát se Trumpovým následníkem.

Edward Luce ve svém článku pro noviny Financial Times tvrdí, že ministr zahraničí Mike Pompeo nepoužívá ani diplomacii, ani logiku. Chce se stát Trumpovým nástupcem.

Režim nerežim, vlídnější tvář často nabízely ministři zahraničí a diplomaté. Margaret Thatcherová měla lorda Petera Carringtona, Ronald Reagan měl George Shultze. Ovšem současný americký ministr zahraničí USA Mike Pompeo je výjimka. Pompeo tedy žádný zjemňující efekt na svého šéfa nemá, míní Luce. Podle Pompea svět nemá být přesvědčován, ale pak ho také zahraničí prostě nebere vážně.

Je to škoda, tvrdí Luce. Pompeo má jednu kvalitu, která je zásadní. Má důvěru svého vůdce. Mohl by být skvělý diplomat, mohl by být tím, kdo by vysvětloval program „America First.“

V této souvislosti ukazuje Luce na porušování interních předpisů, které vyvrcholilo v případě vyhazovu generálního inspektora ministerstva zahraničí Steve Linnicka 15. května.

Pompeo nicméně není jen loajální. Má dva motivy, tvrdí Luce. První je spalující touha být následníkem Donalda Trumpa. To znamená, že nikdy nesmí být v rozporu s prezidentem. Když Trump něco říká při snídani a něco jiného při večeři, Pompeo se zcela přizpůsobí.

Výsledkem je neobvyklý Pompeův vliv. Žádný ministr zahraničí od dob Henryho Kissingera neměl takový vliv. Jenže Kissinger ze sebe sypal nápady, kdežto Pompeo je „his master´s voice,“ píše dále Luce v komentáři.

Druhým motivem je služba Bohu. Mnoho amerických politiků se odvolává na Boha a křesťanství, ale v případě Pompea je to upřímné, tvrdí Luce. Věří v „konec časů“, v to, že se blíží příchod Krista na zem. To zahrnuje i návrat všech Židů do Svaté země. Pompeova víra je v souladu s Trumpovými cíli oslovit tyto voliče a znovu v listopadu vyhrát prezidentské volby.  Rovněž spolupracovníci potvrzují, že Pompeo často hovoří o Bohu a jeho víra je upřímná.

Od dob koronaviru Pompeo navštívil jen Izrael. Politiku už pozměnil – přesunul ambasádu do Jeruzaléma a dal zelenou anexi Západního břehu. A tvrdí, že „zde pracuje Bůh.“

Pompeo také hovoří o Číně jako o „komunistické“, což klade do popředí otázku Tchaj-wanu. Trump veškerou vinu za pandemii svádí na Čínu a tvrdí, že jeho rival, demokratický kandidát Joe Biden je hlasem pro Čínu.

Čína o Pompeovi říká, že je „superšiřitel“ politického viru. A jedna země druhou obviňují z konspiračních teorií. Zbytek světa jen sleduje blížící se rozkol.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.