Kousek Provence kousek od Chrudimě

Máte-li obavy z cest, nebo je vám prostě líno, objevte krásy za svými humny, píše Milan Daniel.

Vlastně jsem jen lozil po internetu, aniž bych příliš věřil, že najdu někde poblíž místo, kam bych se se ženou mohl v tomto letním čase vypravit na malý výlet. A ejhle – pár kilometrů od domova, v podhůří Železných hor, ve Smrkovém Týnci, což je dnes administrativní část obce Rabštejnská Lhota, na mne vyskočil vinohrad.

Majitel Petr Doležal, který prožil léta na vinicích ve Francii a Německu, se před lety vrátil na rodnou hroudu, kterou přetvořil ke svému obrazu na úžasný domov vín. Cesta, která jím vede, je lemována jezírky a záplavou levandule, jež stejně jako víno roste na podloží vydobytém z nedalekého písníku.

Co se majitel ve světě naučil, přinesl domů. Jeho vinohrad dýchá láskou nejen k vínu, ale i k všudypřítomné flóře a drobné fauně. Renesančního vinaře a také autora knih o víně a organizátora literární soutěže jakoby s tím kouskem země pojila pupeční šňůra. Dodává: „nikde jinde není tak krásně“.

Nechce se vám z té naší kotlinky ? Nechcete to riskovat? Je to pro vás daleko? Rozhlédněte se kolem sebe a nechte se stejně jako já překvapit tím, že pod vaším svícnem není tma.

Ilustrační foto: Autor – Milan Daniel

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.