Nebezpečný moment pro světovou ekonomiku

Návrat k normálu se nekoná. Koronavirus nikam nezmizel a na ekonomice to bude znát…

Úvodník Financial Times se věnuje tématu nárůstu případů nemoci COVID-19 v Evropě. Pandemie podle novin nikam nemizí.

Světová ekonomika se nachází v těžké situaci. Snahy obnovit ekonomický život vedly k opětovnému nárůstu nakažených, jak ukazuje Evropa, kde byla pandemie pod kontrolou. Vakcína může nastoupit až za několik měsíců. Centrální banky už toho moc nezmohou a vlády už nyní začínají mít obavy z nárůstu dluhu.

Austrálie, Japonsko, Izrael či Německo, země, které vypadaly, že virus zkrotily, zažívají druhou vlnu nákazy. Jediný Nový Zéland, který se odříznul od zbytku světa, se vrací k něčemu, co by se dalo nazvat normálem.

Škody jsou značné. USA zaznamenaly rekordní propad ekonomické aktivity – roční propad ve II. čtvrtletí byla třetina národního příjmu USA. Zřejmě k odlákání pozornosti od tohoto výsledku, začal prezident Donald Trump spekulovat o možnosti odložit listopadové prezidentské volby.

Evropské země také zaznamenaly špatná čísla, Německo (nikoliv na roční bázi) propad o 10 %, Francie a Španělsko vykázaly ještě horší čísla.

Centrální banka USA, FED došel k názoru, že budoucí vývoj ekonomiky závisí na tom, jak se podaří ukočírovat pandemii. Za dodržování sociální distance a dalších opatření se nedá moc očekávat apetit spotřebitelů, ani investiční aktivity.

Pak tedy zbývá vláda, která si bude muset půjčovat a utrácet, tvrdí noviny. Snad nebude druhá vlna tak hrozná jako první. Řada firem už je schopná v „novém režimu“ fungovat, i když centra řady evropských měst jsou dnes jak města duchů.

Už víme, jak s virem zacházet a jak ochránit ty nejzranitelnější skupiny. Současný růst případů je připisovaným mladým lidem, kteří rádi cestují, užívají si, ale sami nemají obvykle těžký průběh nemoci. Pandemii jsme neporazili, ale zdravotnicky jsme udělali pokrok, píše úvodník.

Uzavření ekonomiky virus zpomalilo, ale dokud nebude vakcína, nemůžeme doufat v plný návrat k normálu. Boj proti koronaviru je vyčerpávající, ale bohužel, není stále za námi.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.