Lukašenko de facto “zrušil” svazový stát i Euroasijskou ekonomickou unii

Bělorusko se vydává protiruským směrem jako Ukrajina. Postsovětský prostor se radikálně mění a Rusko musí najít nové zahraničněpolitické přístupy.

Úvodník ruských novin Nězavisimaja Gazeta se v pondělí věnoval důsledkům zatčení skupiny ruských žoldáků soukromé společnosti Vagner v Bělorusku. Úvodník sleduje dopady v blízkém sousedství Ruska a píše o tom, že fakticky došlo ke „zrušení“ Svazového státu (unie Ruska a Běloruska vzniklá v 90. letech). Bělorusko dosáhlo předáním seznamu zatčených na Ukrajinu bodu, ze kterého není návratu. Alexandr Lukašenko, píšou noviny dále, vlastně obvinil nejbližšího spojence z přípravy převratu v zemi.

Slova, která Lukašenko adresoval ruské straně v souvislosti se zatčením, podle novin ukazují jasné chápání nové situace – vztahy už nebudou jako dříve, rozbitý džbán nejde slepit. Minsk se vydá směrem, jakým se již dříve vydala Ukrajina – proti Rusku. V případě Běloruska je jedno, kdo vyhraje prezidentské volby, pokud vyhraje Lukašenko, bude to jeho poslední období. Posílením kontroly na hranicích s Ruskem však ukázal karty.

Lukašenkovi soupeři v nadcházejících prezidentských volbách neskrývají své záměry značně změnit zemi, počínaje vnitřní a konče vnější politikou.

Lukašenkovy kroky proti dávnému partnerovi budou mít dopady i v postsovětském prostoru, nejen v rámcích svazového státu. Představitelé postsovětských států pečlivě sledují, jaké kroky nyní Moskva zvolí, a podle toho budou reagovat, míní Nězavisimaja. Lukašenko právě zahájil rozpad této struktury i Eurasijské ekonomické unie.

Dalšími kandidáty na rozchod s Moskvou mohou být země střední Asie, varuje dále úvodník. V regionu dávno působí USA, Čína a Turecko. V USA se mluví o aktivním soupeření s Moskvou o vliv v regionu. Tyto bývalé sovětské republiky mají k Západu různé vtahy. Všechny krom Tádžikistánu, který posiluje vztahy s Moskvou, upevňují vazby na Spojené státy. Turkmenistán je neutrální, Uzbekistán dává přednost spolupráci s USA a s EU, představitelé obou zemí nemají zájem na přelití afghánské války na svá území. O Kyrgyzstán pečuje Turecko, kde Kyrgyzové dostávají dobře placené práce. Tádžikistánský trh je zavalen čínským zbožím a pracovní místa už nejsou v Rusku, ale právě v Číně.

Blízké okolí Ruska se radikálně mění a je to přirozený proces. Moskva si toho dlouho nevšímala a teď bude nucena rychle hledat nové přístupy k nejbližším sousedům. Pokud bude pokračovat ve své dosavadní politice, ocitne se Rusko v nepříliš přátelském kruhu, končí Nězavisimaja.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91516889

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.