Potřebuje Evropa USA pro svoji bezpečnost?

Francouzský prezident Macron požaduje více evropské suverenity. Německá ministryně obrany si však myslí, že bez USA to nepůjde.

Po celá desetiletí neexistovala o evropské obranné politice žádná vážná debata: USA postavily nad Evropou jakýsi vojenský ochranný štít, pod kterým se také víceméně pohodlně etablovalo Německo.

Ale nejpozději s americkým prezidentem Donaldem Trumpem začala diskuse o tom, zda by Evropa neměla zpod tohoto deštníku trochu vykročit a chránit se více vojensky sama. Rozvinula se debata, v rámci které ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová (AKK) jasně řekla: „Bez amerických jaderných a konvenčních schopností se Německo a Evropa nemohou chránit.“

Například Evropa je téměř stoprocentně závislá na USA pokud jde o obranu proti balistickým raketám a Američané také poskytují většinu jaderných zbraní. Německá ministryně obrany míní, že Evropa musí udělat více pro svou vlastní bezpečnost a obranu, aby byla USA rovnocenným partnerem.

Avšak Paříž chce, aby byla evropská obrana ambicióznější, pravděpodobně také proto, že Francie se z historických důvodů odcizuje NATO rychleji než Němci.

Biden na rozdíl od Trumpa NATO a evropský ochranný deštník nikdy nezpochybňoval. Otázkou je, zda mají Evropané podniknout další kroky k posílení obrany EU. Německo by podle AKK mělo navýšit výdaje na obranu, podílet se na jaderném zastrašování, a společné strategii vůči Číně.

Americké strategické jaderné zbraně v Evropě a Turecku. Zdroj: Statista (2016). Výroční zpráva NATO za rok 2019 je k dispozici zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.