V Argentině legalizovali potraty

Rozhodnutí Argentiny legalizovat potraty by mohlo být určitým vzorem pro celý region Latinské Ameriky. V zemi docházelo  k až 500 tisícům nelegálních potratů za rok.

Argentina na konci prosince legalizovala jako první velká země Latinské Ameriky potraty. Horní komora argentinského parlamentu odhlasovala v úterý 28. prosince zákon, který umožňuje legální potrat do 14. týdne těhotenství. Zákon byl přijat i přes silný odpor místní katolické církve.

Hlasování v Senátu skončilo výsledkem 38 senátorů pro, 29 proti, 1 nehlasoval. Přijetí zákona horní komorou bylo před budovou Senátu uvítáno davem tisíců lidí mávajících zelenými vlajkami, symboly jejich kampaně. V roce 2018 návrh zákona o legalizaci potratů neprošel právě Senátem.

Rozhodnutí Argentiny by mohlo být určitým vzorem pro celý region Latinské Ameriky, v němž se ozývají stále důraznější hlasy hájící posílení reprodukčních práv žen. V současnosti je totiž potrat legální jenom na Kubě, v Uruguayi a v některých částech Mexika. Rozhodnutí Argentiny legalizovat potraty by v celém regionu mohlo mít podobný dominový efekt, jaký mělo její rozhodnutí uznat sňatky homosexuálů v roce 2010, citovala agentura Reuters Juana Pappiera z Human Rights Watch.

Argentina doposud umožňovala potraty v případech, kdy bylo vážně ohroženo zdraví matky, nebo v případech znásilnění. Podle oficiálních informací se ročně v zemi provádělo zhruba 350 až 500 tisíc nelegálních potratů.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.