Johnson návštěvou ve Skotsku apeloval na jednotu v boji s pandemií

Skotská premiérka Johnsonovu cestu kritizovala. Dává prý lidem cestováním špatný příklad. Tématem cesty bylo referendum o nezávislosti.

Britský premiér Boris Johnson ve čtvrtek navštívil Skotsko a tématem jeho návštěvy bylo referendum o nezávislosti Skotska, které Londýn odmítá. Johnson ve Skotsku argumentoval, že pandemie Covid-19 ukazuje pozitiva společného státu. Informovala agentura Reuters.

Vazby mezi Anglií, Skotskem, Walesem a Severním Irskem byly značně narušeny v důsledku brexitu a také díky tomu, jak britský premiér (ne)zvládal pandemii.

Nové průzkumy veřejného mínění ve Skotsku naznačují, že by nyní Skoti podpořili nezávislost své země na Velké Británii, v jejíž unii země setrvává již více než 314 let.

Johnson před cestou řekl, že Skotsko má z členství v britské politické unii výhody, protože má přístup k vakcíně, kterou vyvinula Oxfordská univerzita. „Musíme táhnout za jeden provaz a virus porazit,“ apeloval Johnson dále.

Ovšem premiérka skotské vlády Nicola Sturgeonová se k návštěvě Johnsona postavila dost chladně. Zapochybovala o tom, zda je jeho cesta do Skotska „opravdu nutná“ s tím, že Johnson dává veřejnosti svojí cestou (v době, kdy se po lidech chce, aby necestovali) špatný příklad.

Johnson jako premiér musí s případným referendem o nezávislosti souhlasit. Vyjádřil se již, že referendum nepovažuje za nutné s ohledem na jeho konání v roce 2014, kdy byla nezávislost odmítnuta. Sturgeonová a její Skotská národní strana si uspořádání referenda vytyčily jako cíl v případě, že strana vyhraje květnové parlamentní volby.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.