USA podpoří zrušení patentových práv pro vakcíny, Německo se tomu ale brání

I když bude zrušena patentová ochrana, bude trvat nejméně rok, než budou moci ostatní společnosti vakcínu skutečně vyrábět.

Americká vláda uvedla, že podpoří vzdání se ochrany duševního vlastnictví pro vakcíny Covid-19 ve snaze urychlit konec pandemie. Jakmile budou patenty zrušeny, každá společnost vlastnící požadovanou technologii a infrastrukturu tak bude schopná vyrábět vakcíny proti Covid-19.

GAVI, Globální vakcínová aliance, tento krok také uvítala a uvedla, že USA by měly „podporovat výrobce při předání nejen duševního vlastnictví, ale také know-how ve snaze urychleně zvýšit celosvětovou produkci“.

Francie se také připojila k USA při podpoře uvolnění patentů na vakcíny proti koronaviru s tím, že „musíme z této vakcíny učinit globální veřejné blaho,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Také uvedl, že aktuální prioritou by mělo být darování dávek vakcín do míst, která nemají potřebnou infrastrukturu pro jejich výrobu.

Německo to ovšem vidí jinak…

Německá vláda je však vůči Washingtonu v opozici. Farmaceutické společnosti vydělávají na svých vakcínách proti koronaviru miliardy, ale podle humanitárních organizací dosud patentová ochrana zabránila ještě větší produkci vakcín, kterých je po celém světě stále málo. USA navrhly pozastavit patenty v rámci výjimky. Spolková vláda oproti tomu zdůraznila potřebu patentové ochrany.

„Ochrana duševního vlastnictví je zdrojem inovací a musí tomu tak být i v budoucnu,“ uvedla mluvčí vlády v Berlíně. Americký návrh na zrušení patentové ochrany vakcín Covid-19 má „významné důsledky pro celou výrobu vakcín“.

Mimořádné okolnosti, mimořádná opatření – zní z USA

Katherine Taiová, velvyslankyně Spojených států pro obchod, situaci okomentovala slovy: „Jedná se o globální zdravotní krizi a mimořádné okolnosti pandemie Covid-19 vyžadují mimořádná opatření.“ Americká administrativa pevně věří v ochranu intelektuálního vlastnictví, ale ve prospěch ukončení této pandemie podporuje vzdání se této ochrany pro vakcíny. Budeme se aktivně účastnit jednání ve Světové obchodní organizaci (WTO), která jsou k tomu nezbytná. Tato jednání budou nějakou dobu trvat, vzhledem k povaze instituce založené na konsensu a složitosti příslušných otázek.

Evropská komise chce patenty projednat

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová je otevřená debatě o americké iniciativě. „Evropská unie je připravena projednat jakýkoli návrh, který tuto krizi řeší efektivně a pragmaticky,“ uvedla von der Leyenová. Je třeba se podívat na to, „jak by tomuto návrhu mohl posloužit americký plán. V krátkodobém horizontu však vyzýváme všechny země vyrábějící vakcíny, aby povolily vývoz a vyhnuly se všemu, co by mohlo narušit dodavatelské řetězce.“

Evropská komise dosud hovořila o komplexnosti výroby vakcín. I když bude zrušena patentová ochrana, bude trvat nejméně rok, než budou moci ostatní společnosti vakcínu skutečně vyrábět, zmínil komisař pro průmysl Thierry Breton. Nejprve je třeba dát přednost „co nejrychlejšímu dodání všech objednaných vakcín“. EU je jedním z nejdůležitějších míst výroby koronavakcín na celém světě.

Zastřešující organizace farmaceutických společností (IFPMA – International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations) rozhodnutí USA kritizovala. Podle ní to těžko zvýší produkci vakcín. Problémem jsou spíše obchodní bariéry, nedostatek surovin a komponent nezbytných pro výrobu vakcín. Pokud budou chudší země nedostatečně zásobovány, mohly by jim vlády bohatých zemí poskytnout podporu v kritické situaci a dodat některé dávky vakcín, které zajistily ve dvoustranných dohodách.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.