Pošetilost německých Zelených?

Bývalý německý kancléř Schröder poukazuje na lehkomyslné výroky lídrů Zelených Habecka a Baerbockové ohledně dodávek zbraní na Ukrajinu. Kriticky na to nahlíží i levicová poslankyně Dagdelenová.

Politické zkušenosti nejsou všechno, ale znamenají hodně. Svědčí o tom pošetilá prohlášení vrcholných představitelů Strany zelených, míní bývalý spolkový kancléř Gerhard Schröder.

Čeká nás jedna z nejzajímavějších, ne-li nejnapínavějších volebních kampaní do Spolkového sněmu od roku 2005, poznamenává Schröder. Pro většinu občanů bude při hlasování rozhodující otázka, jak v Německu zajistíme sociální jistoty, prosperitu a pracovní místa. Důležité budou nejen ekologické, ale i sociální a ekonomické kompetence.

Ovšem Zelení už přinesli rozčarování: spolupředseda Robert Habeck se nedávno lehkomyslně a nezodpovědně vyjádřil o dodávkách zbraní na Ukrajinu.

Ke kritice Zelených se přidala i Sevim Dagdelenová z levicové strany Die Linke. Podle ní se „předsedkyně Strany zelených Annalena Baerbocková snaží oklamat veřejnost. Místo jednoznačného odmítnutí požadavku svého spolupředsedy Roberta Habecka na vojenské vyzbrojení Ukrajiny, kandidátka Zelených na kancléřku maskuje svou ochotu vyvážet zbraně do válečných oblastí, jako je východní Ukrajina, volně vymyšlenými citacemi,“ uvedla na svém webu Dagdelenová a pokračuje:

„Je děsivé, jak málo se již lze spolehnout na program Zelených. Navzdory dojmu, který Zelení vyvolávají, německý zákon o vývozu zbraní nerozlišuje mezi tzv. obrannými zbraněmi a útočným válečným vybavením. Rozlišování mezi obrannými a útočnými zbraněmi ve válkách je v zásadě zavádějící, protože veškerá výzbroj je součástí vojenské logistiky. Slovní hříčky předsedkyně Zelených opět zdůrazňují potřebu zákonného zákazu vývozu zbraní.“

Nejde ovšem jen o zbraně.

Absolutní ochrana klimatu jako hrozba pro Německo

Schröder varuje před absolutní ochranou klimatu: „Německo je jednou z největších ekonomik na světě, žijeme z naší silné průmyslové základny a z vývozu. Pokud tyto konkurenční výhody ohrozíme, ohrozíme nejen svou vlastní budoucnost, ale i budoucnost celé Evropské unie.

Všichni sdílíme cíl klimatické neutrality. Je to důležité a budeme toho schopni dosáhnout, pokud budeme podporovat inovace. I zde je však rozhodující smysl pro proporce a spolehlivost. Vše, co se plánuje, musí být také proveditelné a nesmí ohrozit naši mezinárodní konkurenceschopnost. Proto nesmí být ochrana klimatu, jakkoli je důležitá, absolutizována.“

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.