Erdoganova intervence nepomáhá. Lira se znovu propadla

Turecká inflace předkročila hranici 30 % a očekává se, že v lednu poroste, zatímco lira bude dále oslabovat.

Turecká lira po krátkém posílení znovu oslabila, informuje agentura Reuters. V úterý 28. prosince se jednalo o další pokles o 2 %, zatímco pondělní oslabení vůči americkému dolaru bylo ještě větší. Přes krátkodobé posílení turecké měny v souvislosti s kroky vlády (informovali jsme zde), ztratila lira vůči dolaru během roku 2021 už 37 % své hodnoty.

Minulý týden po oznámení vládních intervencí na trhu v hodnotě miliard dolarů kurz posílil o více než 50 %, takže hodnota měny se dostala na úroveň z poloviny listopadu.

Prezident Tayyip Erdogan minulý týden zveřejnil pro střadatele výhodnou pobídku, aby převáděli devizové úspory na liry, neboť ministerstvo financí a centrální banka jim uhradí ztráty vzniklé erozí liry během doby trvání vkladu.

Před Erdoganovou intervencí kurz turecké měny klesl na historické minimum 18,4 liry za jeden americký dolar.  Stalo se tak v důsledku několikaměsíčního propadu spojeného s prudkým růstem inflace po několikerém snížení úrokových sazeb, které Erdogan prosazoval.

Pod tlakem se během úterý ocitly i státní dluhopisy denominované v dolarech. Například dluhopis splatný v roce 2030 ztratil víc než jeden cent na dolar.

Reuters odhaduje, že v meziročním srovnání činí v prosinci inflace 30,6 %. Je tak zřejmě poprvé od nástupu Erdoganovy strany k moci v roce 2003 překonána 30% hranice.

Předpokládá se, že ceny se v prosinci zvýšily o 9 % a oslabení turecké měny se projeví i v lednu. Inflace by mohla i nadále růst.

Obchodníci odhadují, že čisté devizové rezervy turecké centrální banky bez swapů se v posledních dnech snížily o 8 miliard dolarů, největší díl ztráty připadl na první dva dny posledního prosincového týdne. Od začátku prosince, kdy banka začala přímo intervenovat, se ztráta odhaduje na 17 až 18 miliard dolarů. Centrální banka od září snížila své základní sazby o 500 bazických bodů na 14 %, přestože inflace v listopadu vzrostla na více než 21 %.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.