Šalamounovy ostrovy a Čína se dohodly na bezpečnostní spolupráci

Bezpečnostní dohoda mezi ostrovy v Oceánii a Čínou vzbuzuje obavy ve Spojených státech.

Šalamounovy ostrovy se chystají uzavřít dohodu o bezpečnostní spolupráci s Čínou. V současnosti dosáhly tyto tichomořské ostrovy v Oceánii dohody o policejní spolupráci s Pekingem, která otevírá cestu k širší bezpečnostní dohodě, jenž by mohla mít vojenský charakter. Takový krok se dotkne amerických zájmů krátce poté, co se USA rozhodly na ostrovech otevřít vlastní diplomatické zastupitelství.  Washington už dal najevo, že možnost vojenské spolupráce mezi Čínou a Šalamounovými ostrovy pro něj představuje důvod k obavám.

Šalamounovy ostrovy provedly v roce 2019 diplomatický obrat. Přerušily svoje diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a navázaly je s Čínou, což vyvolalo na ostrově nespokojenost, včetně listopadových násilných protestů.

Dosavadním poskytovatelem bezpečnosti pro tichomořské ostrovy byla historicky Austrálie, která na výzvu premiéra země Manasseha Sogavareho poskytla ostrovům policejní síly na zvládnutí těchto protestů.

Podle dostupných informací by měla zvažovaná dohoda o bezpečnosti zahrnovat také policejní funkce, dohoda by měla být podobná té, kterou mají Šalamounovy ostrovy s Austrálií od roku 2018. Podle kopie dohody, které začala obíhat sociálními sítěmi, by dohoda vedla k tomu, že čínská strana poskytne ozbrojenou policejní a vojenskou asistenci v otázkách společenského pořádku, v reakci na katastrofy, a na ochranu čínského personálu a velkých projektů na Šalamounových ostrovech.

Představitelé vlády Šalamounových ostrovů zdůraznili, že dohoda je identická s těmi, které země již uzavřela s Austrálií, Novým Zélandem a Papuou Novou Guineou.

Šalamounovy ostrovy jsou suverénním státem s rozlohou asi 28 400 km2 ležící v Oceánii. V současnosti na několika ostrovech žije asi 650 tisíc obyvatel. Země má v této části Tichého oceánu strategickou polohu. Například za druhé světové války zde probíhaly velké boje mezi USA a Japonskem.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.