Belgie chce investovat do výzkumu malých modulárních reaktorů

24. května 2022 oslavilo belgické středisko jaderného výzkumu SCK CEN 70. výročí svého založení. Nyní se má ujmout výzkumu a vývoje SMR.

„Do výzkumu malých modulárních reaktorů (SMR – small modular reactors) v SCK CEN investujeme ve spolupráci s mezinárodními partnery 100 milionů eur. Belgie nemůže bojovat proti globálnímu oteplování sama, ale náš výzkum a vývoj může mít globální dopad,“ prohlásil belgický premiér Alexander De Croo.

„SCK CEN bylo v roce 1952 založeno za účelem podpory jaderné energie v Belgii a zahájení belgického atomového věku. Dnes jsme oporou pro celou řadu jaderných oborů,“ řekl Eric van Walle, generální ředitel SCK CEN. Belgická vláda chce nyní investovat do výzkumu inovativních SMR, proto se obrátila na bezkonkurenční znalosti a desítky let zkušeností tohoto střediska, aby se ujalo výzkumu a vývoje.

Ministryně pro energetiku Tinne Van der Straetenová uvedla: „Kromě výrazného pokroku v oblasti obnovitelných zdrojů energie se vláda rozhodla prozkoumat i další technologie. Za tímto účelem vláda uvolní 25 milionů eur ročně na výzkum malých modulárních reaktorů čtvrté generace (SMR) po dobu 4 let. To by mělo umožnit ověřit, zda je udržitelná jaderná energie technicky proveditelná. Výzkumníci SCK CEN patří k absolutní světové špičce a nyní usilují o zásadní průlomy jak v technologické oblasti, tak v oblasti pasivní bezpečnosti, nešíření jaderných zbraní, minimalizace dlouhodobého odpadu a ekonomické proveditelnosti.“

Malé modulární reaktory, na jejichž výzkum vláda vyčlenila prostředky, nepoužívají jako chladivo vodu. Aktivní zónu reaktoru musí chladit kapalný kov – sodík nebo olovo – nebo plyn. Výhodou této volby chladiva je, že jaderné palivo shoří efektivněji a na konci zůstane méně jaderného odpadu. Premiér Alexander De Croo uznává, že rozšíření jaderných reaktorů o výkonu 2 GW a vyřazení dalších reaktorů z provozu při současném prosazování inovativních zařízení vyžaduje ambiciózní přístup. „Jsem přesvědčen, že přední hráči v jaderné energetice, jako jsou Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) a SCK CEN, jsou zdrojem znalostí a navíc mohou společně zajistit jejich udržení.“

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.