Kdo bude příštím britským premiérem?

Rishi Sunak a Liz Trussová jsou posledními dvěma kandidáty, kteří se utkají o post předsedy Konzervativní strany, a tedy i příštího premiéra Spojeného království.

V sérii hlasování mezi konzervativními poslanci se objevili jako dva nejlepší kandidáti, a tak stráví léto kampaní, aby získali hlasy členů strany, kterých bylo podle knihovny Dolní sněmovny v roce 2019 180 tisíc. Konečný vítěz pak bude oznámen 5. září.

Mnozí lidé si myslí, že to není legitimní způsob výběru příštího premiéra, i když by mohli souhlasit s tím, že členové Konzervativní strany by se měli podílet na výběru svého příštího lídra. Ve hře je však precedens, neboť takto se postupovalo i v minulosti. Ať už si o tom veřejnost myslí cokoli, systém se nezmění dříve, než bude nový lídr v Downing Street, napsal Paul Whiteley pro The Conversation.

Průzkum YouGov mezi členy Konzervativní strany zveřejněný 21. července ukázal, že členové v tomto souboji s velkou pravděpodobností podpoří spíše Liz Trussovou než Rishiho Sunaka – 62 % dává přednost jí a 38 % jemu.

Tento výsledek vytváří pro stranu strategické dilema, protože voliči konzervativců mimo stranu dávají přednost Sunakovi před Trussovou. Průzkum mezi voliči Konzervativní strany, který provedla společnost JL Partners pro deník Daily Telegraph a který byl zveřejněn 16. července, ukázal, že Sunak vede. Mezi konzervativními voliči je tedy Sunak populárnější a zároveň méně polarizující než Trussová.

Hlavním problémem Konzervativní strany je, že se její členové neshodnou s voliči konzervativců na tom, kdo by měl být jejich lídrem. Ještě méně se shodují s nekonzervativními voliči – jejichž podporu by se teoreticky snažili ve volbách získat. Konzervativci tak mohou skončit s vůdcem, který je ve straně populární, ale postrádá přitažlivost pro voliče.

Celý článek najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.