Bloomberg: Silný dolar ohrožuje světovou ekonomiku

Posílení dolaru je způsobeno agresivním zvyšováním úrokových sazeb FEDem. Silný dolar vede k řadě problémů ve světové ekonomice.

Silná americká měna představuje pro většinu světa problém: americký dolar láká střadatele jako zdroj zisku a stability, což vede k masivnímu odlivu kapitálu z rozvojových zemí, napsala  agentura Bloomberg.

Podle článku je měna, na níž je založen světový obchod, na historickém vzestupu, přičemž její vzestup je způsoben především agresivním zvyšováním úrokových sazeb ze strany amerického Federálního rezervního systému. Například 27. července byly zvýšeny o dalších 75 bazických bodů. To poškozuje světovou ekonomiku a vede například ke zvýšení nákladů na dovoz potravin, k prohlubování chudoby ve velké části světa, k neschopnosti zemí splácet dluhy a k politické nestabilitě a kumulaci ztrát investorů v jiných měnách.

Dolar je nyní na historickém maximu a od poloviny roku 2021 vzrostl vůči koši hlavních měn o 15 %. Americký finanční regulátor hodlá zvýšit základní úrokové sazby, aby potlačil inflaci a většina pozorovatelů trhu nevidí nic, co by mohlo Fed zastavit, i když by to mohlo znamenat uvržení americké a světové ekonomiky do recese.

Rychlý růst americké měny se projevuje v každodenním životě po celém světě, protože v mezinárodním obchodě se většina cen stanovuje v amerických dolarech. V této měně se vypořádává v přibližně 40 % z 28,5 bilionu dolarů ročního světového obchodu. Podle odborníků hrozí, že neustálý růst dolaru vytvoří „osudovou smyčku“.  Obavy z recese vedou k posílení dolaru a následnému zpřísnění měnové politiky, což vede k větším obavám z recese, a tak dále dokola, uvedl stratég HSBC Holdings Plc Joey Chu.

Poptávka po dolaru byla téměř vždy vysoká z jednoduchého důvodu: když se světové trhy „zblázní“, investoři hledají útočiště. Podle tiskové agentury zůstává síla americké ekonomiky bezkonkurenční, státní dluhopisy jsou stále jedním z nejbezpečnějších způsobů držení peněz a americká měna tvoří většinu národních devizových rezerv a je považována za „záruku stability“.

Přesto mnoho měn největších světových ekonomik trpí. Kromě poklesu eura se japonský jen propadl na 24leté minimum, protože investoři hledají vyšší výnosy a volí americký dolar, uvádí agentura Bloomberg.

Na rozvíjejících se trzích jsou škody ještě větší – indická rupie, chilské peso a srílanská rupie se dostaly na nejnižší úrovně v tomto roce, a to i přes snahu regulačních orgánů zpomalit pokles.

Odborníci Bloombergu se domnívají, že oživení čínské ekonomiky a ukončení zvyšování klíčových sazeb Fedu by mohly oslabit americký dolar. Není však jasné, kdy k tomu dojde, protože inflace v USA nadále rekordně roste a Čína stále uplatňuje politiku „nulové tolerance“ vůči Covid-19, která ale zpomaluje růst HDP. S takovou nejistotou nemají centrální banky od Austrálie po Kanadu jinou možnost než následovat USA v boji proti rostoucím cenám, uzavírá článek.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.