Chile schválilo obchodní dohodu Transpacifické partnerství

Obchodní dohoda byla chilským Kongresem schválena po čtyřech letech legislativních debat.

Chilský parlament minulý týden po čtyřech letech legislativních debat schválil obchodní dohodu  zvanou Komplexní a progresivní dohoda o Transpacifickém partnerství (CPTPP).

Pro připojení Chile, které je největším světovým producentem mědi, k obchodní dohodě hlasovalo 27 senátorů, 10 senátorů bylo proti a jeden se zdržel hlasování. Obchodní dohoda sdružuje celkem 11 zemí Pacifiku. CPTPP tvoří Austrálie, Brunej, Kanada, Chile, Japonsko, Malajsie, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam. Spojené státy z ní formálně vystoupily v roce 2017 za vlády prezidenta Donalda Trumpa.

Současná chilská vláda k dohodě zaujala spíše neutrální postoj: dala najevo, že dohoda není součástí  jejího programu, ale jejímu přijetí nebude bránit (a ani ho nepodpoří).

Prezident Gabriel Boric tak může dohodu od 12. října uzákonit. Tento krok bude mít ale zřejmě zpoždění, protože Boric poslal deseti členským zemím řadu doprovodných dopisů, což proces zřejmě prodlouží. Tyto dopisy mají za cíl  „upravit prvky kapitoly týkající se mechanismů řešení sporů mezi investorem a státem, které jsou předmětem kritiky a mezinárodní debaty“.

Obchodní dohoda by měla zrušit 95 % cel mezi členy.  Má se jednat o významný systém hospodářské integrace v asijsko-pacifickém regionu a zahrnuje 12 % světového hospodářství a skoro 500 milionů lidí.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.