„Můj hlas pro Assange“

V Římě se uskuteční tisková konference, která zahájí mezinárodní kampaň „Můj hlas pro Assange“.

Ve čtvrtek 20. října v 11.30 hodin se v sídle Federazione nazionale della stampa (corso Vittorio Emanuele, 349) v Římě uskuteční tisková konference, která zahájí mezinárodní kampaň „Můj hlas pro Assange“, kterou podporuje výbor tvořený Paolem Benvenutim, Danielem Costantinim, Flavií Donati, Giuseppem Gaudinem, Laurou Morante, Armandem Spataro, Graziou Tuzi a Vincenzem Vitou, který se přihlásil k výzvě nositele Nobelovy ceny míru Adolfa Péreze Esquivela požadující propuštění Juliana Assange.

Propuštění novináře, který je absurdně zadržován za to, že měl odvahu upozornit na válečné zločiny a mimořádně závažné porušování lidských práv, je kategorickým imperativem na obranu základního principu svobody a na obnovení role a hodnoty skutečně svobodných a nezávislých informací. V době webu a algoritmů je naléhavě nutné obnovit metodu zkoumání a výzkumu zdrojů jako vždy platného kritéria, které není závislé na vládách nebo politických většinách. To, co se děje, je velmi znepokojivým příznakem zhoršování základního principu demokratického systému.

Nositelé Nobelovy ceny, osobnosti ze světa kultury, informací a zábavy se k této kampani připojili natočením krátkého videa, které potvrzuje, že transparentnost je nezbytnou podmínkou demokracie. Některé z těch nejvýznamnějších budou představeny na tiskové konferenci. Mezi jmény těch, kteří se chtěli vyjádřit, jsou Marriead Corrigan, nositel Nobelovy ceny míru Ken Loach, Steve Donzinger, nositel Pulitzerovy ceny Ewen MacAskill, Giovanni Veronesi, Marco Bellocchio, Gianrico Carofiglio, Peter Stein, John Malkovich, Piero Pelù, Fiorella Mannoia, Moni Ovadia, Sergio Castellitto a mnoho dalších.

Kampaň podporují FNSI (Federazione Nazionale Stampa Italiana), ANAC (Associazione Nazionale Autori Cinematografici), Articolo 21, AAMOD (Archivio Audiovisivo del movimento operaio e democratico), Free Assange Italia a budou následovat Avvenire, il Manifestoil Fatto Quotidiano.

Konferenci, které předsedá Grazia Tuzi (koordinátorka výboru) a Vincenzo Vita (Articolo21), uvede novinářka a spisovatelka Stefania Maurizi. Komě jiných vystoupí na dálku nositel Nobelovy ceny Adolfo Perez Esquivel.

Celý příspěvek najdete na tomto odkaze: transform-italia.it («La mia voce per Assange»)

 

Psali jsme:

Ilustrační foto: Manon Levet // Reporters sans Frontières France, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.