Jadranské potrubí má zásobovat Itálii vodou z Albánie

Výstavba vodovodu má trvat čtyři roky.

Jihoitalský region Apulie zahájil iniciativu na vybudování potrubí pod Jaderským mořem, které by přivádělo vodu z albánského kraje Gjirokaster, informoval web Balkan Green Energy News.

Letos v létě byla Itálie těžce zasažena extrémně vysokými teplotami, což mělo závažné důsledky. Konkrétně v regionu Apulie přišla pole v průměru o 30 % své produkce, od ovoce přes pšenici, krmivo pro zvířata až po mléko, a dokonce i olivy a mušle, což se projeví i v příštím roce. Sdružení Coldiretti, jež zastupuje zemědělce, upozornilo, že více než 57 % Apulie je ohroženo dezertifikací.

Každý projekt, který by situaci s vodou pomohl zlepšit, je tedy vítaný.

Vodovod navrhl Sergio Fontana, předseda podnikatelských sdružení Confindustria Puglia a Confindustria Albania, která zastupují italské firmy v Albánii, uvedl deník Corriere della Sera. Michele Emiliano, prezident regionu Apulie, nedávno napsal dopis albánskému premiérovi Edimu Ramovi ohledně plánu v hodnotě 1 miliardy eur.

Itálie leží naproti Albánii, zemi velmi bohaté na vodu, řekl Fontana a dodal, že obě země mají mimořádně úzké vztahy. Je to příležitost jednat preventivně, pokud jde o vodní krizi, a vybudovat působivé zařízení vodní infrastruktury pod Jaderským mořem.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.