První americká dodávka LNG dorazila do německého přístavu

První náklad zkapalněného zemního plynu (LNG) do Německa dorazil do terminálu ve Wilhelmshavenu 3. ledna.

Loď Maria Energy byla ve vývozním zařízení Calcasieu Pass dodavatele LNG Venture Global v americkém státě Louisiana naložena přibližně 170 000 metry krychlovými LNG – což by stačilo na zásobování přibližně 50 000 německých domácností energií po dobu jednoho roku, uvedla společnost Uniper. Náklad LNG je součástí procesu uvádění terminálu ve Wilhelmshavenu do provozu. Komerční provoz by zde měl být zahájen v polovině ledna 2023. Terminál byl po rekordně rychlé výstavbě otevřen 17. prosince za účasti kancléře Olafa Scholze a několika ministrů.

Válka na Ukrajině přiměla Německo k diverzifikaci dodávek plynu z Ruska a k vybudování vlastní infrastruktury pro dovoz LNG. Dosud země odebírala zemní plyn prostřednictvím plynovodů. V posledních letech USA agresivně propagují LNG u svých evropských partnerů. Prodává se jednak jako dodávka, která by kupujícím pomohla diverzifikovat dodávky od ruského plynu, jednak jako způsob, jak snížit emise skleníkových plynů tím, že nahradí uhlí. Vysoké emise v celém hodnotovém řetězci dodávek amerického plynu však tento prodejní tah zpochybňují. Vysoká potřeba energie na těžbu, zkapalňování a přepravu, stejně jako emise metanu a spalování mohou dosáhnout úrovně, která činí spalování plynu špinavějším než spalování uhlí. Z důvodu nedostatečného monitorování a měření však zůstává skutečná klimatická stopa dodávek LNG z USA i odjinud nejasná.

Sascha Müller-Kraenner, výkonný ředitel nevládní organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH), označil dodávku do Wilhelmshavenu za „historicky nejhorší ránu pro ochranu klimatu a přírody“. Nekonvenční frakování je sice v Německu zakázáno, ale „dovozem plynu nicméně akceptujeme, že lidé v USA budou muset nést následky, jako jsou zemětřesení, kontaminované podzemní vody a zvýšený výskyt rakoviny,“ řekl. Müller-Kraenner vyzval vládu a průmysl, aby nevytvářely „obrovské nadkapacity“ infrastruktury pro LNG a nejprve zodpověděly základní otázky, jako je například to, jak velká je poptávka a odkud by měl plyn pocházet.

Zdroj: Julian Wettengel, „First U.S. LNG shipment arrives in German port“ (Clean Energy Wire, 03.01.2023)

Licence: Creative Commons Attribution 4.0 International Licence (CC BY 4.0)

 

Psali jsme:

Ilustrační foto: Encik Tekateki, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.