Průzkum: Řada vyspělých ekonomik propadla ekonomickému pesimismu

Celosvětově byly společnosti rozděleny zkušeností pandemie a inflace, masové třídní rozdělení a polarizace jsou novou realitou.

Aktuální Edelmanův barometr důvěry, který již více než dvacet let zjišťuje postoje tisíců lidí, ukázal, že ekonomický pesimismus je nejvyšší v nejvýznamnějších světových ekonomikách, jako jsou Spojené státy, Velká Británie, Německo a Japonsko.

Průzkum dále potvrdil, že společnosti byly rozděleny zkušeností pandemie a inflace. Domácnosti s vyššími příjmy stále v široké míře důvěřují institucím, jako jsou vláda, podniky, média a nevládní organizace. Mezi nízkopříjmovými skupinami však panuje odcizení.

Podle Richarda Edelmana, který vede komunikační skupinu Edelman, průzkum znovu ukázal na „masové třídní rozdělení“.

V celosvětovém měřítku souhlasilo s tvrzením „moje rodina a já se budeme mít za pět let lépe“ pouze 40 % respondentů (před rokem to bylo 50 %), přičemž nejhorší výsledky se podle průzkumu týkají vyspělých ekonomik: Spojené státy 36 %, Velká Británie 23 %, Německo 15 % a Japonsko 9 %.

Uvedená procenta jsou v kontrastu se situací v rychle rostoucích ekonomikách, které dosáhly mnohem vyššího skóre, i když nižšího než v loňském roce. Z tohoto trendu vybočila jenom Čína, kde se důvěra v lepší budoucnost, navzdory současným hospodářským problémům, zvýšila jen o jeden procentní bod na 65 %.

Dlouhodobý index důvěry společnosti Edelman zaznamenal v případě amerických respondentů s vysokými příjmy průměrnou 63% úroveň důvěry v klíčové instituce. Na druhou stranu v případě nízkopříjmových skupin tato hodnota klesla na pouhých 40 %. Podobné rozdíly v závislosti na příjmech byly zaznamenány v Saúdské Arábii, Číně, Japonsku a Spojených arabských emirátech.

Některé země už naznačují naprostou polarizaci tamních společnosti. Vysoká míra respondentů souhlasila s výrokem „Vidím hluboké rozpory a nemyslím si, že je někdy překonáme“ ve velmi rozdílných zemích jako jsou Argentina, USA, JAR, Španělsko, Švédsko a Kolumbie.

Aktuální průzkum proběhl mezi více než 32 000 respondentů ve 28 zemích, kteří byli dotazováni od 1. do 28. listopadu loňského roku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.