Soud OSN nařídil Ázerbájdžánu ukončit blokádu Lačinského koridoru do Náhorního Karabachu

Blokáda hlavní dopravní tepny mezi Karabachem a Arménií znesnadňuje dopravu, včetně převozu nemocných nebo zásobování.

Právně závazné rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v poměru 13:2 ze středy 22. února rozhodlo o tom, že Ázerbájdžán musí ukončit blokádu Lačinského koridoru. Rozsudek je výsledkem nejnovější právní potyčky v dlouhotrvajícím sporu mezi Arménií a Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach.

Lačinský koridor je horská cesta, která spojuje Arménii a Náhorní Karabach. Od mírové dohody z roku 2020 se má nacházet pod kontrolou ruských mírových jednotek. De iure se má koridor nacházet na území Ázerbájdžánu. Koridor je blokovaný od prosince 2022 ázerbájdžánskou stranou.

Předsedkyně Mezinárodního soudního dvora Joan Donoghueová uvedla, že důkazy předložené Arménií prokázaly, že blokáda „brání převozu osob arménského národnostního a etnického původu hospitalizovaných v Náhorním Karabachu do zdravotnických zařízení v Arménii za účelem poskytnutí neodkladné zdravotní péče“. Blokáda ale také přerušila dodávky základního zboží a způsobila nedostatek potravin, léků a dalšího životně důležitého zdravotnického materiálu.

Soud tak většinovým rozhodnutím nařídil Ázerbájdžánu, aby „přijal veškerá dostupná opatření k zajištění nerušeného pohybu osob, vozidel a nákladu podél Lačinského koridoru v obou směrech“.

Na druhou stranu soud odmítl požadavek Arménie k obnovení dodávek plynu do Náhorního Karabachu, které má Ázerbájdžán blokovat. Arménští právníci nepředložili dostatek důkazů na podporu svého tvrzení, že Ázerbájdžán tyto dodávky narušuje. Soud odmítl také žádost Ázerbájdžánu, aby Arménie zastavila nebo zabránila kladení min a nástražných výbušných systémů v oblastech regionu, kam se mají vrátit ázerbájdžánští občané.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.