Několik nevládních organizací obviňuje Belgii z vývozu toxických pesticidů z Evropy

Z pesticidů na trhu je v Evropské unii na základě problematických chemických vlastností zakázáno nebo přísně omezeno používání více než dvou set látek. Přesto je EU nadále vyrábí a vyváží.

Šest nevládních organizací obviňuje Belgii z vývozu toxických pesticidů zakázaných v Evropské unii mimo Evropu, informoval belgický portál Le Soir.

Mezi lety 1990 a 2020 vzrostl prodej pesticidů o 60 %, a to navzdory vědeckým studiím varujícím před jejich škodlivými účinky na zdraví zemědělců, životní prostředí a biologickou rozmanitost, uvádějí SOS Faim, Broederlijk Delen, FIAN, Iles de paix, Viva Salud a Entraide et Fraternité.

V letech 2013 až 2020 Belgie vyvezla 16 účinných látek pro zemědělské použití zakázaných v EU v celkovém množství téměř 50 000 tun do více než 70 třetích zemí, tvrdí šest nevládních organizací.  Podle nich také „tyto toxické účinné látky podkopávají potravinovou bezpečnost a odolnost potravinových systémů“.

Organizace vyzývají federální vládu, aby hlasovala pro zastavení vývozu těchto zakázaných pesticidů, a regionální vlády, aby s výrobou těchto pesticidů nadobro skoncovaly.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.