Brazilská vláda představila plán na ukončení odlesňování do roku 2030

Akční plán Lulovy vlády počítá s větší a lepší prevencí a se zastavením odlesňování Amazonie.

Brazilská administrativa prezidenta Luize Inacia Luly da Silvy přislíbila do roku 2030 zastavit odlesňování. Krok je součástí slibů chránit životní prostředí. Lula a ministryně životního prostředí Marina Silva zveřejnili akční plán zaměřený na prevenci a zastavení odlesňování Amazonie.

„Brazílie se po čtyřech letech, kdy bylo životní prostředí považováno za překážku bezprostředního zisku privilegované menšiny, vrátila k vedoucí úloze v boji proti změně klimatu,“ uvedl Lula ve svém příspěvku na Twitteru v narážce na politiku svého předchůdce Jaira Bolsonara. Lula také dodal, že bohaté země by měly vykonat svůj díl ve společném boji proti změně klimatu.

Plán, na kterém pracovalo 15 vládních resortů, předpokládá větší využívání satelitních snímků k identifikaci nelegální těžby dřeva, chovu dobytka a těžebních operací. Vládní databáze obsahující například finanční zpravodajství budou také využívány ke sledování toku peněz z nepovolených operací v amazonském pralese.

Nový akční plán také počítá s vytvořením systému certifikace původu dřeva a zemědělských produktů, které by jinak mohly pocházet ze zranitelných nebo vykořisťovaných ekosystémů. V rámci boje proti kriminalitě navrhuje standardizovat vlastnictví půdy a také vytvořit pobídky k udržitelnému zemědělství.

„Dřevorubcům v zemi je třeba říci, že pokud chtějí kácet stromy, musí je vysadit,“ řekl Lula o navrhovaných opatřeních. Prezident dále varoval, že proti nedodržování zákonů chránících životní prostředí bude vláda postupovat velmi tvrdě.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.